Турци напредују, Трамп повлачи војску на југ Сирије

Петог дана офанзиве у северној Сирији, турске снаге са савезницима заузеле су град Сулук, који се сматра стратешким раскршћем. Председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да je турска војска преузела контролу над Рас ел Аином, као и да су заузеле погранични сиријски град Тел Абијад. Председник САД Доналд Трамп наредио је свим америчким војницима на северу земље да се повуку на југ, изјавио је министар одбране Марк Еспер.

Курдске војне снаге протеране су из центра Сулука, око 10 километара од границе са Турском, саопштила је турска новинска агенција Анадолија.

Са друге стране, курдски званичници саопштили су да су сукоби у Сулуку у току.

Неколико пројектила испаљених из Сирије погодило је турске пограничне градове у провинцији Санлиурфа.

У међувремену, председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће турска војска и њени савезници из редова сиријских побуњеника у својој офанзиви против курдске милиције ући 30 до 35 километара дубоко у територију Сирије.

Навео је и су турске снаге већ преузеле контролу над градом Рас ел Аином, као и да су заузеле погранични сиријски град Тел Абијад, преноси Ројтерс.

Турски председник је на конференцији за новинаре рекао и да су у операцији досад изгубила два турска војника и 16 сиријских побуњеника.

Трамп наредио повлачење америчке војске са севера Сирије

Председник САД Доналд Трамп наредио је свим америчким војницима на северу Сирије да се повуку на југ, изјавио је министар одбране Марк Еспер.

Марк Еспер је за Си-Би-Ес изјавио да је сукоб између турске војске и курских снага у Сирији постао "неодржив" за војску САД.

Рекао је да ће Турска проширити напад на југ, даље него што је то било планирано, преноси Ројтерс.

Еспер је навео да је председник Трамп зато наредио повлачење америчких војника са севера, којих у том делу Сирије има око хиљаду.

Претходно су два безбедносна званичника САД рекла Ројтерсу да се "мања група" америчких војника повлачи из базе у граду Еин Иса, на северу Сирије, због забринутости да се може наћи на путу турске офанзиве.

Раније данас, Сиријске демократске снаге упозориле су да је напад Турске оживео Исламску државу, као и да је око 785 жена повезаних са Исламском државом и њихове деце побегло из кампа који су чувале снаге Курда.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи