Turci napreduju, Tramp povlači vojsku na jug Sirije

Petog dana ofanzive u severnoj Siriji, turske snage sa saveznicima zauzele su grad Suluk, koji se smatra strateškim raskršćem. Predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je turska vojska preuzela kontrolu nad Ras el Ainom, kao i da su zauzele pogranični sirijski grad Tel Abijad. Predsednik SAD Donald Tramp naredio je svim američkim vojnicima na severu zemlje da se povuku na jug, izjavio je ministar odbrane Mark Esper.

Kurdske vojne snage proterane su iz centra Suluka, oko 10 kilometara od granice sa Turskom, saopštila je turska novinska agencija Anadolija.

Sa druge strane, kurdski zvaničnici saopštili su da su sukobi u Suluku u toku.

Nekoliko projektila ispaljenih iz Sirije pogodilo je turske pogranične gradove u provinciji Sanliurfa.

U međuvremenu, predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

Naveo je i su turske snage već preuzele kontrolu nad gradom Ras el Ainom, kao i da su zauzele pogranični sirijski grad Tel Abijad, prenosi Rojters.

Turski predsednik je na konferenciji za novinare rekao i da su u operaciji dosad izgubila dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika.

Tramp naredio povlačenje američke vojske sa severa Sirije

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je svim američkim vojnicima na severu Sirije da se povuku na jug, izjavio je ministar odbrane Mark Esper.

Mark Esper je za Si-Bi-Es izjavio da je sukob između turske vojske i kurskih snaga u Siriji postao "neodrživ" za vojsku SAD.

Rekao je da će Turska proširiti napad na jug, dalje nego što je to bilo planirano, prenosi Rojters.

Esper je naveo da je predsednik Tramp zato naredio povlačenje američkih vojnika sa severa, kojih u tom delu Sirije ima oko hiljadu.

Prethodno su dva bezbednosna zvaničnika SAD rekla Rojtersu da se "manja grupa" američkih vojnika povlači iz baze u gradu Ein Isa, na severu Sirije, zbog zabrinutosti da se može naći na putu turske ofanzive.

Ranije danas, Sirijske demokratske snage upozorile su da je napad Turske oživeo Islamsku državu, kao i da je oko 785 žena povezanih sa Islamskom državom i njihove dece pobeglo iz kampa koji su čuvale snage Kurda.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво