Џихадисти беже из затвора, Курди поручују да је Исламска држава оживела

Око 785 жена повезаних са Исламском државом и њихове деце побегло је из кампа који су чувале снаге сиријских Курда на северу земље, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Великој Британији. Курдске Сиријске демократске снаге (СДФ) наводе да је напад Турске на северу Сирије оживео Исламску државу и позивају савезничке земље које су помогле у борби против џихадиста да затворе свој ваздушни простор за турске ратне авионе. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган демантовао је те наводе.

Директор организације Рами Абдулрахман рекао је, позивајући се на изворе из кампа Аин Иса, да тамо влада анархија, преноси Ројтерс.

"Чување кампа је већ ослабљено јер су снаге морале да буду послате на фронт, а додатно су исцрпљене када су у близини пале гранате које су испалиле турске снаге, због ћега је преостало особље побегло", рекао је портпарол Сиријских демократских снага Марван Камишпло. 

Он је додао да је у кампу остало 60-70 чувара, а да их у нормалним околностима нема мање од 700. 

"У кампу се налази око 12.000 расељених, међу којима су чланови породица милитаната Исламске државе. Идеално би било да у кампу има 1.500 чувара", рекао је Камишло.

Нешто раније рекао је да је у кампу дошло до "непослушности цивила" и да затвореници покушавају да нападну чуваре.

До немира је дошло након упозорења СДФ-а, главног америчког партнера у борби против Исламске државе, да ће војни напади Турске на североисточној граници Сирије отежати контролу терориста у затворима и чланова њихових породица у камповима.

Петорица бораца Исламске државе побегла је из затвора "Навкур", након што је Турска јуче испалила минобацаче у близини тог затвора.

"Постоји стварна опасност да вам ситуација измакне из руке", рекао је Мустафа Бали, портпарол СДФ-а, оптужујући Турску за пуштање затвореника Исламске државе као део њихове стратегије.

"Турска инвазија оживела Исламску државу"

Сиријске демократске снаге (СДФ) које предводе Курди саопштиле су да је турски напад на северну Сирију оживео Исламску државу и позвале су земље савезнице које су помогле у борби против те екстремистичке групе да затворе свој ваздушни простор за турске ратне авионе.

 

Високи званичник СДФ-а Редур Кселил рекао је у обраћању које је преносила ТВ да његове снаге настављају сарадњу с коалицијом коју предводе САД против Исламске државе, чак и поред тога што сада морају да се суоче с турским нападом на северу Сирије, јавио је Ројтерс.

"Турска инвазија више не наговештава оживљавање ИД, већ га је управо оживела и активирала његове ћелије у Камишлију и Хасаки, као и свим другим подручјима", рекао је Кселил.

"Ми се сада боримо на два фронта - један је против турске инвазије а други против ИД", додао је Кселил.

Рекао је да су борци СДФ-а, који су четири године штитили коалиционе снаге Сирије, сада "мучени турским ратним авионима у очима својих савезника", за које је додао да су их "изненада и без упозорења напустили".

Број погинулих припадника Сиријских демократских снага предвођених Курдима од почетка турске офанзиве на северу Сирије порастао је на 104, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права.

Снаге предвођене Курдима саопштиле су да је погинуло 45 њихових бораца, преноси Ројтерс.

Снаге сиријских Курда били су главни савезници САД у борби против Исламске државе на северу Сирије, али је Вашингтон недавно одлучио да повуче своје снаге из тог подручја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара