Junker: Postoje problematične tačke u planu o Bregzitu

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ocenio je da u britanskom planu o izlasku Velike Britanije iz EU i dalje postoje problematične tačke na kojima će morati da se radi narednih dana.

Žan Klod Junker ističe da EU želi sporazum. "Ostajemo jedinstveni i spremni da non-stop radimo da do toga dođe, kao što smo radili prethodne tri godine", poručio je Junker.

U Evropskoj komisiji saopštili su da je premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom telefonskog razgovora obavestio Junkera o poslednjem britanskom predlogu za Bregzit koji uključuje pravni tekst, objašnjenje i dodatno pismo samog Džonsona.

"Predsednik Junker je pozdravio odlučnost premijera Džonsona da se pred oktobarski samit EU napreduje u razgovorima i pronalaženju dogovora", navode u EK.

Dodaje se da je Žan Kold Junker ocenio da postoje pozitivni pomaci, pogotovo kada je reč o usaglašavanju propisa o robi koja ulazi u britansku pokrajinu Severnu Irsku iz Velike Britanije.

"Ipak, predsednik je naglasio da i dalje postoje problematične tačke na kojima će morati da se radi u narednim danima, pogotovo kada je reč o upravljanju zaštitnom mrežom na navouspostavljenoj granici između Severne Irske i Republike Irske (članice EU) nakon Bregzita", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Junker je u razgovoru sa Džonsonom podvukao da se mora sačuvati delikatna ravnoteža postignuta mirovnim sporazumom o upravljanju Severnom Irskom, ali i da se moraju obezbediti carinska pravila.

Predsednik EK kaže da se mora postići funcionalno pravno rešenje koje bi izbeglo "tvrdu granicu", očuvalo saradnju severnog i južnog dela irskog ostrva i ukupne ekonomije na britanskom ostrvu, ali i zaštitilo jedinstveno tržište EU i mesto koje Irska ima u njemu.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će se sastanci pregovaračkih timova EU i Velike Britanije o Bregzitu održati u Briselu narednih dana. O celom procesu biće obavešteni i Evropski parlament, Evropski savet, a posebne konsultacije održaće se sa irskim premijerom Leom Varadkarom.

Telefonski razgovor Junkera i Džonsona došao je nakon što je premijer Velike Britanije poslao "konačnu ponudu" za sporazum o Bregzitu i stavio do znanja da, ukoliko EU ne pristane, Britanija neće dalje pregovarati i da će napustiti evropski blok 31. oktobra bez dogovora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи