Oliver Varhelji kandidat Mađarske za evropskog komesara

Ambasador Mađarske u Briselu Oliver Varhelji biće kandidat Budimpešte za evropskog komesara, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Viktor Orban je time potvrdio prethodne medijske navode o imenovanju Olivera Varheljija.

Predsednica Evropske komisije Ursula for den Lajen prethodno je zatražila od Budimpešte i Bukurešta da predlože nove kandidate za komesare, pošto je Odbor za pravne poslove odbio ranije predložene Lasla Tročanjija i Rovanu Plumb zbog sukoba interesa.

"Nisam odbio zahtev predsednice, ali neću izabrati nikog od mađarskih političara. U ovim okolnostima mogu samo da predložim tehnokratu, nekoga ko zna EU iznutra i nije politički kandidat", rekao je Orban na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Istakao je da je stoga izabrao Varheljija za zvaničnog kandidata Budimpešte i zatražio od Fon der Lajenove da ga kontaktira.

Ovaj potez, ocenjuje Rojters, poštedeće Ursulu fon der Lajen političke glavobolje. U protivnom, ona bi morala da odluči da li da insistira na kandidatu kojeg evroparlamentarci odbijaju ili da izabere sukob sa Orbanom.

Sličan problem ima i sa rumunskom kandidatkinjom Rovanom Plumb. Ona je predložena za evropskog komesara za transport, a Tročanji za resor proširenja.

Ranije danas je Orbanov portparol Zoltan Kovač ocenio da je jedina Tročanjijeva krivica što je zaštitio Mađarsku od migracije dodavši da "proimigracione partije" ne mogu da podnesu komesara koji bi zatvorio vrata za imigrante.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво