"Dorijan" oslabio, sporo se kreće ka Floridi

Uragan "Dorijan", nakon što je naneo veliku štetu Bahamima, oslabio je do druge kategorije i sada je oluja koja se veoma sporo se kreće ka istočnoj obali Floride, gde se očekuje da će stići u noći između utorka i srede.

"Dorijan" je sada oluja druge kategorije, sa vetrom koji duva maksimalnom brzinom od oko 177 kilometara na čas i kreće se ka severozapadu brzinom od oko tri kilometra na čas, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Iako je intenzitet oluje smanjen, "Dorijan" raste u veličini, pa se snažni vetrovi mogu osetiti i na udaljenosti od oko 100 kilometara od središta uragana, prenosi Si-En-En.

"Dorijan", jedan od najsnažnijih uragana ikad zabeleženih, zadržao se na Bahamima oko 40 sati, saopštio je Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju.

U toku akcije spasavanja i pružanja pomoći

Na Bahamima još uvek duva snažan vetar, a ostrva se suočavaju sa poplavama jer je tokom nevremena palo oko 80 centimetara kiše, saopštava Nacionalni centar za uragane.

Od oluje na Abako ostrvima stradalo najmanje pet osoba, a u toku su akcije spasavanja i pružanja pomoći pogođenom stanovništvu.

Procenjeno je da je oko 45 odsto kuća uništeno na ostrvima.

Građani se uživo uključuju u televizijski program kako bi pokušali da pronađu i stupe u kontakt sa svojim najbližima koji su nestali u toku nevremena.

"Potrebna hrana za više od 60.000 ljudi"

Zvaničnici Ujedinjenih nacija procenjuju da će, posle razarajućeg udara uragana "Dorijan" na Bahame, biti potrebna hrana za više od 60.000 ljudi.

Portparol Svetskog programa za hranu ističe da je njihov tim spreman da pomogne Vladi Bahama da proceni štetu i odredi prioritete.

Preliminarni proračuni pokazuju da je na Velikom ostrvu potrebna hrana za 45.700 ljudi, a na susednim Abako ostrvima za još 14.500, prenosi AP.

Portparol Međunarodnog udruženja društva Crvenog krsta i polumeseca izjavio je da će za 62.000 ljudi biti potrebno da se obezbedi pristup čistoj vodi za piće.

Florida očekuje nalet oluje

"Dorijan" se veoma sporo kreće ka Floridi i očekuje se da će se približiti istočnoj obali u utorak u kasnim večernjim časovima.

Na istočnoj obali Floride već duva snažan vetar koji izaziva i visoke talase.

Pojedina mesta su evakuisana, a mnogi letovi otkazani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво