Osam decenija od početka Drugog svetskog rata, Štajnmajer zatražio oproštaj

U Poljskoj je, u prisustvu brojnih državnika, obeležena 80. godišnjica početka Drugog svetskog rata. Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer i njegov poljski kolega Andžej Duda otvorili su komemoraciju. Štajnmajer je, obraćajući se na nemačkom i poljskom, zatražio oproštaj od poljskih žrtava nemačke tiranije u Drugom svetskom ratu.

Ceremonija je počela u poljskom gradu Vjelunju rano jutros u 4.40, kada su prve nacističke bombe pale na Poljsku i ubile prve civile.

Posle minuta ćutanja, Duda se zahvalio Štajnmajeru na njegovom prisustvu, prenosi AP.

Nemački predsednik je, obraćajući se na nemačkom i poljskom, zatražio oproštaj od poljskih žrtava nemačke tiranije u Drugom svetskom ratu.

"Klanjam se žrtvama napada u Vjelunju, klanjam se poljskim žrtvama nemačke tiranije i tražim oproštaj", rekao je Štajnmajer na komemoraciji.

Duboko smo zahvalni za poljsku ruku pruženu u znak oproštaja, naveo je nemački predsednik, prenosi AP.

"Kao predsednik Nemačke želim da vas uverim da mi nikada nećemo zaboraviti, uvek ćemo ovo pamtiti, želimo da pamtimo i preuzimamo ovu odgovornost koju nam je naša istorija nametnula", rekao je Štajnmajer.

Poljski predsednik je rekao da je rat počeo ratnim zločinom, kao i da je razorio svet.

"Bio je to do tada normalan svet koji je uništen kršenjem svih principa međunarodnog prava, Haške konvencije. To je bio ratni zločin. Rat je počeo ratnim zločinom, a istoričari tvrde da je to urađeno namerno. U gradu Vjelunju je trebalo da se pokaže kakav će to biti rat – totalni, bez pravila, destruktivan. Drugi svetski rat je razorio ceo svet", istakao je Duda.

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki i evropski zvaničnik Frans Timermans obeležili su godišnjicu na poluostrvu Vesterplate, gde se dogodila prva bitka Drugog svetskog rata.

"Bio je to kolosalni genocid nad poljskim narodom. I materijalna šteta koju su Poljskoj naneli Nemci je ogromna. O tome treba da se govori, da se pamti, i treba tražiti satisfakciju", poručio je Morajvecki.

Centralna ceremonija održana je u Varšavi, a prisustvovali su i nemačka kancelarka Angela Merkel, potpredsednik SAD Majk Pens i mnogi drugi, navodi AP.

"Sećamo se i Amerikanaca koji su se borili za Evropu. Amerika i Poljska jačaju savezništvo, a Amerika nikada neće dozvoliti da se ugrozi sloboda poljskog naroda", rekao je Pens.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je svoj dolazak zbog uragana "Dorijan" koji se približava obalama Floride. Zbog obaveza, izostali su i lideri Francuske, Velike Britanije... 

Poziv na ceremoniju nisu dobile ni Rusija ni Srbija što je, kako tumače analitičari, čisto politička odluka. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je ranije da oni koji su najviše stradali nisu dobili poziv.

Mediji komentarišu da je poziv Moskvi izostao zbog ruske aneksije Krima i njene politike prema Ukrajini. Iz Moskve je stigao komentar da Poljska tako glup stav odavno nije zauzela.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво