Kašmir, vlasti ponovo ograničile slobodu kretanja

Indijske vlasti ponovo su ograničile slobodu kretanja u pojedinim delovima Šrinagara, najvećeg grada u Kašmiru, nakon što su se prethodne noći sukobili policija i lokalno stanovništvo, navela su dva visoka zvaničnika i očevici, prenosi Rojters.

U sukobima koji su se dogodili u subotu povređeno je na desetine ljudi.

Od subote je održan niz protesta zbog odluke premijera Narendre Modija koja je doneta 5. avgusta da ukine autonomiju Kašmira, jedine oblasti u Indiji u kojoj muslimani čine većinsko stanovništvo.

Zvaničnici navode da su demonstranti pripadnike bezbednosnih snaga u subotu 47 puta gađali kamenicama u dolini Kašmira, i 20 puta u nedelju.

Više od 20 ljudi je u subotu zatražilo pomoć u bolnicma u Šrinagaru zbog povreda koje su mahom nastale od gumenih metaka koje su ispalile indijske snage bezbednosti, naveo je jedan od zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman.

Lokalno stanovništvo je ispričalo da mnogi od povređenih nisu želeli da se jave u bolnicu zbog straha da ne budu identifikovani i uhapšeni.

Rohit Kansal, portparol Kašmira, rekao je na konferenciji za novinare da nije bilo nerešenih incidenata u područjima gde su snage bezbednosti imale manja ograničenja.

Posle 50 godina Savet bezbednosti ponovo je raspravljao o Kašmiru gde se situacija poslednjih nedelja drastično zaoštrila.

broj komentara 0 pošalji komentar