Američki pakleni dani

Toplotni talas, sa temperaturama preko 40 stepeni, pogodio je ovog vikenda centralni i severoistočni deo Sjedinjenih Američkih Država. Od posledica ekstremne toplote preminulo je najmanje šestoro ljudi. Veliki gradovi poput Njujorka i Čikaga otvorili su besplatne javne centre za rashlađivanje.

Stanovnici Velike jabuke već treći dan su suočeni sa paklenom vrućinom. Otkazane su javne manifestacije, a mnogi su poslušali savet gradskih vlasti i ostali kod kuće. Oni hrabriji rashlađuju se u gradskim parkovima i fontanama.

"Posle nekoliko izuzetno hladnih zima u Njujorku, obećao sam sebi da se više nikada neću žaliti na vrućinu. Zato sada uživam, uz dosta tečnosti, ali neću još dugo ostati napolju", rekao je jedan Njujorčanin.

Neki su uvereni da su vrućine povezane sa klimatskim promenama. Pored vrućine, smeta im i visoka vlažnost vazduha:

"Dolazim sa Floride, tamo je mnogo toplije i veća je vlažnost, ali pretpostavljam da je Njujorčanima ovo zaista teško palo."

Toplotni talas ugrožava više od 150 miliona ljudi, od Kanzasa i Ohaja do Severne Karoline i Nju Hempšira.

U glavnom gradu Ajove, Demojnu, izmereno je 48 stepeni. Koliko je vruće govori i molba policije Masačusetsa prestupnicima da se uzdrže od kriminalnih aktivnosti do ponedeljka, jer je, kako navode, vrućina sama po sebi zločin.

Upozorenje na visoku temperaturu izdato je i na istoku Kanade.

Toplo vreme, ali i izuzetno jak vetar, otežavaju gašenje tri požara u centralnom delu Portugalije. Više od hiljadu vatrogasaca i vojnika učestvuje u gašenju požara, a jedno selo evakuisano je iz predostrožnosti. Povređeno je osam vatrogasaca i 12 civila. Policija je privela 55-godišnjeg muškarca, osumnjičenog za izazivanje požara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво