Ursula fon der Lejen nova predsednica Evropske komisije

Tesnom većinom glasova u Evropskom parlamentu, Ursula fon der Lejen izabrana je za novu predsednicu Evropske komisije i postala prva žena na čelu te institucije. U prvom obraćanju nakon izbora, Fon der Lejenova je obećala ujedinjenu i snažnu Evropu.

Nemačka političarka Ursula fon der Lejen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije. Za nju su glasala 383 od 733 prisutna poslanika Evropskog parlamenta. Evropski parlament, inače, ukupno ima 751 poslanika.

Glasanje je bilo tajno, ubacivanjem papira u kutije. Fon der Lejenova je izabrana vrlo malom većinom, dobila je svega devet glasova više nego što je bilo potrebno da bi imala većinu za izbor za predsednicu EK.

To znači da mnogi članovi i onih političkih grupacija koje su zvanično obećale podršku Ursuli fon der Lejen nisu glasali za njen izbor.

U prvom obraćanju nakon izbora, Fon der Lejenova je obećala ujedinjenu i snažnu Evropu.

"Poverenje koje ste mi ukazali je poverenje u ujedinjenu i snažnu Evropu, od istoka do zapada, od juga do severa", rekla je nova predsednica EK, prenosi Rojters

Ukazala je da je to velika odgovornost i da njen posao počinje odmah.

"Radimo zajedno i konstruktivno kako bismo stvorili ujedinjenu i snažnu Evropu", poručila je Fon der Lejenova.

Fon der Lejenova je prethodno na debati u Evropskom parlamentu pokušala da dobije što širu političku grupu različitih partija, a u govoru je ukazala na neke svoje prioritete.

Kako bi tu širu podršku dobila, govorila je o urgentnosti borbe protiv klimatskih promena, o potrebi za socijalno pravednijom Evropom, merama kao što su minimalna zarada na nivou Evropske unije, reformama institucija, reformama migracione politike i o potrebi da se EU čvrsto drži vladavine prava.

Nakon proglašenja Ursule fon der Lejen za predsednicu EK, sledi izbor novih komesara, a rad na tome počeće u narednim nedeljama kako bi u septembru i oktobru svi komesari bili predstavljeni pojedinačno pred Evropskim parlamentom i odobreni od parlamentaraca.

Nova komisija treba da počne sa radom 1. novembra.

Novoizabranu predsednicu Evropske komisije u visoku politiku je uvela lično nemačka kancelarka Angela Merkel koja ju je 2005. godine predstavila vrhu Demohrišćanske partije, a jedno vreme bila je viđena i kao njena politička naslednica.

U nekoliko vlada koje je predvodila Merkelova, Fon der Lejenova je imala različite ministarske pozicije.

Rođena je u Briselu i ima 60 godina, tečno govori govori engleski i francuski jezik i majka je sedmoro dece.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи