Од предграђа до крова Европе - Урсула фон дер Лајен

После тродневних маратонских преговора у којима су главни кандидати за кључне европске позиције изгубили трку досадашња немачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен освојила је кандидатуру за место будуће председнице Европске комисије.

Вртоглава политичка каријера Урсулу фон дер Лајен би могла да врати у град у чијем предграђу је рођена пре нешто више од 60 година - Брисел.

У високу политику ју је увела лично немачка канцеларка Ангела Меркел која ју је 2005. године представила врху Демохришћанске партије а једно време била је виђена и као њена политичка наследница.

Уколико њену номинацију за неколико дана потврди и Европски парламент Урсула фон дер Лајен биће и прва жена на месту шефа Европске комисије.

Политички педигре

Фон дер Лајен је првих 13 година живота провела управо у Бриселу а њен отац Ернст Албрехт био је државни премијер Доње Саксоније али и високи званичник Европске економске заједнивце, институције која је претходила Европској унији.

У неколико влада које је предводила канцеларка Ангела Меркел, фон дер Лајен је имала различите министарске позиције. Без обзира на област задужења, она би сваки нови задатак решавала са великом посвећеношћу. Повремено је њена одлучност изазивала иритацију међу њеним страначким колегама.

За разлику од многих у немачкој влади, фон дер Лајенова течно говори енглески и француски и на међународној сцени наступа са пуно самопоуздања. 

У почетку, мајка седморо деце била је на дужности министра за породична питања између 2005. и 2009. године. Својим понекад неконвенционалним стилом, она је послала јасне сигнале политичком естаблишменту у Берлину. Покренула је програм помоћи родитељима и надгледала ширење бриге о деци широм земље пружањем значајне финансијске подршке од стране немачке владе.

Године 2009., у другом кабинету Меркелове, фон дер Лајен, школовани лекар, постаје министрка здравља. Четири године касније, у децембру 2013., долази на чело Министарства одбране.

На том месту остаје и после компликованог процеса формирања владе након федералних избора 2017. године.

"Шта девојци срећу квари"

Репутација Урсуле као жене која увек добија последњих година је пољуљана пре свега због скандала о скупим кадровским решењима који се везује њено име. 

Током њеног мандата на месту министарке одбране, велики пројекти наоружања су одложени а појавиле су се и десничарске екстремистичке активности у немачким оружаним снагама иако се она од њих експлицитно дистанцирала.

Истражни одбор у немачком парламенту тренутно се бави случајем запошљавања великог броја скупих саветника које је ангажовао њен заменик, а фон дер Лајен је позвана да сведочи.

Избор фон дер Лајнове може наићи на оштар отпор у Европском парламенту због критика о лошем управљању уговорима код куће, везан за запошљавање две консултантске фирме али и недовољне ангажованости немачке војске у односу на друге НАТО савезнике.

"Европска војска као дугорочни циљ и НАТО нису супротности, већ, по мени, две стране истог новчића, јер је важно да Европљани чине снажан стуб унутар НАТО-а, али и да има јак глас у Европи", рекла је недавно. 

Да би ступила на снагу, кандидатура мора бити одобрена од стране апсолутне већине од 751 члана Парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво