Hačison: Bez letelica F-35 ako Turska kupi S-400

SAD ne može da dozvoli Turskoj da leti F-35 letelicom ili da pomogne proizvodnjom svojih F-35 letelica ako Ankara kupi ruski sistem vazdušne odbrane, izjavila je američka ambasadorka u NATO-u Kej Bejli Hačison.

"Doći će do neslaganja sa sistemom F-35, ne možemo da dozvolimo da ovaj ruski sistem u Alijansi utiče na F-35 ili ga destabilizuje", rekla je Kej Bejli Hačison, preneo je Rojters.

SAD su u više navrata tvrdile da S-400 nisu kompatibilni sa NATO sistemima i upozorile Tursku na sankcije i druge posledice u slučaju kupovine ovih raketnih sistema.

Posle brojnih spekulacija, turski predsednik Erdogan potvrdio je da će Turska u julu dobiti od Rusije sistem protivvazdušne odbrane S-400. 

Erdogan kaže da Turska nije zemlja koja treba da pregovara s drugim državama, da traži dozvolu ili da se povinuje pritiscima, kada je reč o njenim potrebama za samoodbranom.

"Mi ćemo, nadam se, narednog meseca početi da dobijamo protivvazdušni odbrambeni sistem S- 400 koji smo kupili od Rusije'', kaže Erdogan.

Očekuje se da Erdogan raspravlja o toj temi s američkim predsednikom Trampom, na samitu G20 u Japanu, krajem nedelje.  

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 02:51) - anonymous [neregistrovani]

F-35 promasaj

Interesantno kako Ameri po svaku cenu zele njihov "promasaj F35" da prodaju
.Mislim da su nemcima "uvalili" oko 90 komada F35 i isto to zele i turcima da urade.Cak mislim da iu poljaci treba da kupe nekoliko komada.
Paralelno nigde nisam cuo da su Ameri "svojim prijateljima" prodali i jedan komad dobrog aviona F22 reptor.
Cudno i smesno

(sreda, 26. jun 2019, 01:52) - anonymous [neregistrovani]

Аmerika?

Zašto je nemoguć mir u svetu zbog njih? Ko je tačno vlasnik SAD?

(utorak, 25. jun 2019, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

F-35 kao uslov....

Jak im uslov sa F-35 koji je javno proglasen promasajem sa 370 gresaka,a Kanada je odustala od kupovine tih aviona.Ako oni uslovljavaju Tursku sa F-35 neka se ne iznenade ako Turci kupe i ruske avione koji su,ako ne bolji,ono ravni americkim,a uz to su i mnogo jeftiniji.
Zato Ameri mogu samo kukati i prijetiti praznom puskom.

(utorak, 25. jun 2019, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Cista trgovina

Tacno nema veze sa kompatibilnoscu ali nema ni sa prikupljanjem podataka vec ima veze iskljucivo sa novcem. Ako kupis njihovo neces kupiti moje tj Patriot i to je jako jednostavno. Ako kupi Turska a USA ne sankcionise, kupice posle i neko treci i opet taj treci nece kupiti Patriot. A zna se da je USA prvi izvoznik a Rusija druga, a to je veoma zamenjivo ako pukne USA trziste zvano NATO... Jako jednostavno

(utorak, 25. jun 2019, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

"ako kupi"

pa kupili su ih vec .

(utorak, 25. jun 2019, 18:52) - Carko [neregistrovani]

cinjenice

Kao prvo, Nema veze sa kompatibilnoscu sa NATO-om, vec se plase da ce sistem prikupljati podatke sa radara o F-35 i da ce Moskva da dodje do informacija kako lakse da detektuje avion. Druga stvar je da je Amerika kao dete sto se tice politike, ne umeju da je vode kao odrasle osobe, pa se onda ljute i prete. Rusija i Turska su imale veliki incident, pa je doslo do sancija sa Ruske strane i dosta kostalo Tursku, ali Rusija nije rekla, bice kako mi kazemo, nego su lepo seli i pregovarali i dosli do dogovora, Amerika to ne ume da radi i imaju dosta toga da nauce od zrelih zemalja sa Istoka.

(utorak, 25. jun 2019, 18:11) - anonymous [neregistrovani]

Na sta ce izaci

Prema vestima kupovina je gotova stvar, a na sta ce izaci videcemo.