Protesti u Istanbulu, Imamoglu poziva na "borbu za demokratiju"

Ekrem Imamoglu koji je izabran za gradonačelnika na lokalnim izborima u Istanbulu ocenio je odluku da se ti izbori ponište "podmuklom".

Partija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana tvrdi da je pobeda opozicionog kandidata u Istanbulu praćena neregularnostima i korupcijom.

Nakon što je turski Vrhovni odbor za izbore odlučio da se rezultati ponište, usledili su protesti u gradu.

Hiljade građana okupilo se u nekoliko distrikta uzvikujući slogane protiv vlasti.

Reagovao je i Evropski parlament koji je ocenio da odluka o ponavljanju izbora ugrožava kredibilitet demokratije u Turskoj.

Predstavnik AKP-a u izbornom telu Redžep Ezel, rekao je da se izbori ponavljaju zato što neki izborni zvaničnici nisu bili u službi naroda i zato što neki papiri sa rezultatima nisu potpisani.

Međutim, predstavnik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Onursal Adiguzel smatra da ponavljanje izbora znači da je "nelegalno pobediti AKP".

"Ovaj sistem koji poništava volju naroda i degradira pravo nije ni demokratski ni legitiman", smatra Adiguzel.

Oštro je reagovao Ekrem Imamoglu koji je pobedio na izborima u aprilu. Ocenio je da je odluka Vrhovnog odbora doneta pod velikim uticajem vladajuće partije.

"Nećemo praviti kompromise u vezi naših principa. U zemlji ima 82 miliona patriota koji će se boriti, do poslednjeg momenta, za demokratiju", poručio je Imamoglu. 

U međuvremenu, skupština CHP odlučila je da će ta stranka učestovati na ponovljenim izobrima 23. juna, prenela je televizija NTV. Kandidat za gradonačelnika ponovo će biti Imamoglu.

Lokalni izbori održani su 31. marta u Turskoj. Analitičari su ih ocenili kao referendum o politici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Iako je AKP osvojio 51 odsto glasova u celoj zemlji, CHP je pobedio u Ankari, Izmiru i Istanbulu. U Istanbulu je Imamoglu proglašen pobednikom sa razlikom manjom od 14.000 glasova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво