Поништени локални избори у Истанбулу, ново гласање 23. јуна

Турски Врховни одбор за изборе одлучио је да се поништи резлутате локалних избора у Истанбулу, где је победио лидер опозиције Екрем Имамоглу.

Одбор је прихватио жалбу Партије правде и развоја (АКП) председника Реџепа Тајипа Ердогана на неправилности током изборног процеса 31. марта.

Представник АКП у Одбору Реџеп Езел написао је на Твитеру да ће локални избори у Истанбулу бити поновљени у недељу, 23. јуна, преноси Си-Ен-Ен турк.

Езел је додао да партије могу да промене кандидате на поновљеним изборима.

Телевизија НТВ наводи да су четири од седам чланова Одбора гласала за понављање избора.

Како се наводи у одлуци, утврђено је да некe члановe бирачких одбора бирали обласни бирачки одбори што је противно турским законима и да записници са бирачких места нису били потписани. 

Резултати локалних избора од 31. марта донели су тесну победу Екрему Имамоглуу, кандидату опозиционе Републиканске народне партије (ЦХП) у економском центру Турске, после 25-годишње контроле АКП-а и његових претходника у граду на Босфору.

Заменик председника ЦХП Онурсал Адигузел оценио је одлуку Одбора као "чисту диктатуру".

"Систем који обара вољу народа и не поштује закон, није ни демократски ни легитиман", написао је Адигузел на Твитеру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара