Zelenski – od glumca do predsednika, slučajnost ili fenomen

Volodimir Zelenski tumačio je ulogu predsednika u televizijskoj seriji. Sada je dobio svoju najveću ulogu do sada – postao je predsednik Ukrajine.

Filozof Nikola Tanasić gostujući u emisiji "Oko" naveo je da je Volodimir Zelenski stupio na svetsku scenu kao veliko iznenađenje, ali da u Ukrajini njegova kandidatura nije iznenađenje.

"Za bilo koga ko ne prati ukrajinsku kulturnu scenu, Volodimir Zelenski je veliko iznenađenje. Međutim, za ljude na tim meridijanima njegova kandidatura je dugo očekivana, a on je daleko od nepoznanice. Dakle, on je jedno od najprepoznatljivijih lica ukrajinske kulturne scene. Istovremeno je autor, producent, glumac, imitator, komičar i, što je jako važno, nije kontroverzna ličnost. On je neko prema kome se manje-više dobar deo javnosti Ukrajine bez obzira na svoje unutrašnje podele odnosi relativno pozitivno", objašnjava Tanasić.

Dodaje da popularnost Zelenskog u Ukrajini dostiže, kako kaže, kosmičke razmere, ali da je njegov put do zvezde bio postepen. Krenuo je sa Univerziteta kao pripadnik Lige komičara – grupe koja se takmičila u satiri i komediji. 

"On je tamo kosmički popularan, to je nešto što mi ovde ne možemo da shvatimo s obzirom na to da je njegov osnovni medij nešto što kod nas praktično ne postoji, a to je sovjetski izum koji se zove Liga komičara. Svaki univerzitet manje-više ima svoju reprezentaciju u satiri i komediji koja se takmiči na lokalnim, regionalnim, državnim i međudržavnim takmičenjima",  objašnjava Tanasić.

Dodaje da je Zelenski postao prepoznatljiv kao velika zvezda te univerzitetske scene, a zatim vrlo brzo raskrstio sa establišmentom koji kontroliše tu njihovu ligu, te osnovao je svoju komičnu pozorišnu trupu koja se pretvorila u jednu veliku producentsku kuću koja trenutno kontroliše oko 1.000 zaposlenih.

Navodi da bogatstvo Zelenskog ni na koji način nije sporno, na sceni je od svoje devetnaeste godine i, kako kaže, cela Ukrajina je gledala kako se obogatio zahvaljujući svom talentu.

Dodaje da ostavlja utisak skromnog čoveka iz naroda koji normalno komunicira sa svima na ulici.  

Pisac Muharem Bazdulj navodi da je neobično kako je Zelenski tako ubedljivo pobedio na izborima, uprkos tome što je njegovo jevrejsko poreklo dobro poznato u Ukrajini, za koju Rusija i još neki kritičari tvrde da je imala i danas ima ozbiljan problem sa antisemitizmom.

Dodaje da je jedan od razloga njegovog izbora to što je on jedna od retkih figura koja to duboko podeljeno društvo na izvestan način ujedinjuje.

Politikolog Ana Stojiljković navodi da je Zelenski čekao pravi trenutak da osvoji "talas nezadovoljstva birača".

"Dugo se spekulisalo o njegovoj kandidaturi, a on ju je najavio tek za novu godinu, samo par meseci pre izbora. Napravio je fenomenalnu kampanju koja nije zalazila u neka pitanja koja bi mogla da podele elektorat, nije imao ideološke poruke, nije imao čak ni političke poruke. On se oslonio na nezadovoljstvo i bio heroj tog nezadovoljstva, i tako je i izneo kampanju do kraja", objašnjava Stojiljkovićeva.

Tanasić na kraju ističe da narod od Zelenjskog očekuje da ponovi svoju ulogu iz serije, što, kako kaže, sigurno neće biti moguće, a sa druge strane, ako mu to ne pođe za rukom, neće se prodati ukrajinskoj političkoj eliti, ali neće moći ni da se vrati svojoj karijeri zabavljača.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво