Si na velikoj pomorskoj paradi povodom 70 godina mornarice

Kina je pokazala svoju novu generaciju razarača vođenih raketama, dok je predsednik Si Đinping posmatrao veliku pomorsku paradu upriličnenu povodom 70 godina od osnivanja kineske mornarice po magli i kiši.

Posle ukrcavanja razarača Sining, koji je bio naručen pre dve godine, Si je posmatrao flotilu kinskih i stranih brodova u vodama u istočnoj luci Ćingdao, preneo je Rojters.

"Pozdravljam vas, drugovi", obratio se Si vojnicima koji su stajali na palubi, dok su prolazili brodovi, a sve je to prikazala kineska državna televizija.

"Pozdravljamo vas, predsedniče", odgovorili su oni. "Služimo narodu", dodali su.

Prvi domaći kineski nosač, koji još nema ime i prolazi kroz morske probe, nije bio na paradi, dok je nosač "Liaoning" bio tu, navedeno je u izveštaju.

"Liaoning", prvi kineski nosač, kupljen je od Ukrajine 1998. godine i prepravljen je u Kini.

Kineska državna televizija je, takođe, prikazala na paradi i "Nančang", prvi u novoj floti razarača teških 10.000 tona, iako je bilo teško odrediti detalje tog i drugih brodova sa snimka, zbog guste magle i kiše, navela je britanska agencija.

Kina je saopštila da će prikazati i nove nuklearne podmornice, a državna televizija je pokazala i podmornice koje su učestvovale u paradi.

broj komentara 0 pošalji komentar