Švajcarska, kompanije pod sumnjom za trgovinu ukradenim lekovima

Federalni krivični sud Švajcarske ovlastio je agenciju za medicinske proizvode "Svismedik" da pregleda dokumenta triju kompanija za koje postoji sumnja da su trgovale lekovima sumnjivog kvaliteta.

Istraga o nedozovoljenoj trgovini lekovima za lečenje raka pokrenuta je posle informacije koju su prosledile grčke vlasti. "Svismedik" će dobiti dozvolu da pregleda dokumenta zaplenjena u trima kompanijama sa sedištem u Cirihu, preneli su švajcarski mediji.

Švajcarski Institut za medicinske proizvode pokrenuo je administrativni krivični postupak u avgustu 2018. godine na osnovu informacija iz Atine.

Kako je objašnjeno u odluci Žalbenog veća Federalnog krivičnog suda, objavljenoj u utorak, trgovina lekovima, koji su prethodno ukradeni iz grčkih bolnica, odvijala se preko Švajcarske.

Prema podacima koje su prosledile grčke vlasti, reč je uglavnom o onkološkim lekovima sumnjivog kvaliteta, kojima je, bez potrebnih dozvola, trgovala jedna grčka apoteka. Kao kupci, pojavile su se tri kompanije sa sedištem na istoj adresi u Cirihu i sa jednom jedinom osobom, koja je obavljala dužnosti direktora i odgovornog lica.

"Svismedik" je u avgustu 2018. godine naložio da se izvrši pretres prostorija triju kompanija i zaplene njihova dokumenta. Direktor kompanija zatražio je da se dokumenta zapečate, ali je žalbeno veće suda prihvatilo zahtev "Svismedika" da sva dokumenta, sem jednog, budu otpečaćena.

Sudije iz Belincone su u najvećoj meri odbacile argumente koje su izneli direktor i predstavnici triju kompanija.

Federalni krivični sud smatra da zaplenjena dokumenta mogu rasvetliti ulogu navedenih kompanija u nedozvoljenom prometu lekovima i dokazati eventualno kršenje zakona o lekovima i medicinskim proizvodima. Sud takođe očekuje da se tačno odredi period u kojem se odvijala nedozvoljena trgovina.

Maja prošle godine, grčka policija je saopštila da je razbila kriminalnu grupu koja je krala lekove za kancer iz bolnica i krijumčarila ih u druge evropske zemlje kako bi ih prodala po izuzetno visokim cenama, pri čemu su pacijenti možda ostali lišeni lekova koji bi im spasli život.

Tom prilikom uhapšeno je više 20 osoba koja se terete da je koristili lažne recepte kako bi došli do lekova koje su potom slali u skladišta u Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde su ih prodavali uz ogroman profit.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво