Разбијена криминална група у Грчкој, крали лекове против канцера

Грчке власти разбиле су криминалну групу која је крала лекове за канцер из болница и кријумчарила их у друге европске земље како би их продала по изузетно високим ценама, при чему су пацијенти можда остали лишени лекова који би им спасли живот, саопштила је полиција.

Ухапшена је 21 особа, старости од 22 до 70 година, а међу њима има лекара и медицинских сестара, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Они су осумњичени да су користили лажне рецепте како би дошли до лекова које су потом слали у складишта у Италији, Немачкој и Швајцарској, где су лекове продавали уз огроман профит.

Природа злодела указује на "нарочито непоштовање према друштву", изјавио је портпарол полиције Теодород Хронопулос, истакавши да су се преступници "руководили искључиво профитом".

Већина лекова против канцера у Грчкој је доступна само путем државних болница због њихове релативно високе цене, а трошкове субвенционише држава, напомиње британска агенција.

Полиција верује да је група била активна од 2013. године, од јека дужничке кризе која је, између осталог, срезала државне трошкове у кључним секторима укључујући здравствену негу.

Након што би лекове транспортовали у друге земље, продавали би их по више него двострукој цени регуларној клијентели, објашњава полиција.

Вредност лекова које је криминална група слала у иностранство процењена на 25 милиона евра, навео је Хронопулос.

С друге стране, грчка држава је оштећена за најмање 13,7 милиона евра.

Ова криминална група је, уз то, основала апотеку како би извозила лекове, преписивала лажне рецепте и проналазила сигурне купце, напомиње грчка полиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се