Masakr u džamijama na Novom Zelandu – ubijeno 49 ljudi, desetine povređene

Najmanje 49 osoba je ubijeno, a desetine su ranjene u pucnjavama u dve džamije na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Uhapšen je napadač, identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant. Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje.

22.45 – Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je rekla da je osumnjičeni napadač australijski državljanin "koji je povremeno dolazio na Novi Zeland i ostajao određeno vreme".

17.30 – Svetski mediji prenose da je Tarant u svom antimigrantskom manifestu kao jedno od glavnih opravdanja za napad naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu na Stokholm 2017.

14.30 – Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

14.05 – Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ocenila da je reč o najgorem napadu u istoriji zemlje, koji se sada može nazvati terorističkim.

13.00 – Kraljica Elizabeta i američki predsednik Donald Tramp osudili su napad na Novom Zelandu. Stižu osude širom sveta.

12.00 – Premijerka Norveške Erna Solberg uporedila je napad sa onim koji je 2011. izveo Andres Brejvik u Norveškoj, ističući da su obojica objavili slične neonacističke manifeste pre nego što su izveli napade.

11.30 – Novozelandska policija sprovodi raciju na jednoj adresi u gradu Danedinu. Meštani su evakuisani. Za sada se ne zna razlog pretresa.

10.40 – Sa Novog Zelanda stižu uznemirujuće izjave očevidaca od kojih su mnogi jedva uspeli da se spasu i izađu iz džamije. Nur Hamza iz Malezije ispričao je kako je situacija bila haotična i kako su na sve strane bila tela nastradalih.

10.15 – Konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber rekao je za Radio Beograd da je ovo najtragičniji događaj od kada je on na tom ostrvu. Među poginulima i povređenima nema građana Srbije.

9.55 – Brenton Tarant, 28-godišnji državljanin Australije koji je ubio više desetina ljudi u napadu na Novom Zelandu, pre nekoliko dana je na Tviteru objavio manifest u kom najavljuje da će izvršiti napad. 

9.20 – Napadač optužen za ubistvo i sutra će se naći pred sudijom, objavio je na konferenciji Majk Buš iz policijske uprave.

9.10 – Raste broj žrtava krvavog pira u džamijama. Prema najnovijim informacijama, ubijeno je 49 osoba. 

9.00 – Predsednik Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća generalnoj guvernerki Novog Zelanda Petsi Ridi.

8.40 – Građani su šokirani zbog napada. Stepen bezbednosti podignut na najviši nivo. 

8.20 – Novozelandski mediji pišu da je napadač uživo na Fejsbuku prenosio pucnjavu u džamiji. Vidi se kako u džamiji provodi vreme pre pucnjave, menja municiju. Kompanija "Fejsbuk" navodi da je obrisala "sve zabrinjavajuće profile". 

7.55 – Policija je izvela dve kontrolisane eksplozije u Oklandu. Za sada se ne zna da li ovo ima veze sa napadom u Krajstčerču. 

7.50 – Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje. 

7.30 – Broj poginulih porastao na 40. Još 20 osoba bori se za život. 

7.10 – Napadač identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant.

Napad je počeo u vreme molitve oko dva sata po lokalnom vremenu. Pucnjava je krenula u džamiji El Nur, u centru Krajstčerča. Napadač je prvo zapucao na deo džamije u kom su muškarci, a zatim se krvavi pir nastavio u prostoriji gde su žene.

I u džamiji u predgrađu Linvud izveden je napad, ali detalji sa tog mesta još nisu poznati, kao ni tačan broj nastradalih.

"Veliki je broj žrtava, u ovom trenuku ne mogu da potvrdim tačan broj nastradalih. Uhapsili smo četvoro ljudi, ali u ovom trenutku ne možemo da pretpostavimo da li je još neko u bekstvu", rekao je Majk Buš iz policijske uprave u Krajstčerču.

Među stradalima ima i dece. 

"Čuo sam jak pucanj. Verovatno pištolj. Posle drugog pucnja, mnogi su seli na pod... Ja sam sedeo iza... Pozvao sam policiju. Trebalo im je dosta vremena da stignu", ispričao je jedan svedok.  

Napadač, koji je identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant, uhapšen je. Takođe, uhapšena su još dva muškarca i jedna žena. 

U njihovim automobilima je pronađena velika količina eksplozivnih naprava.

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern ocenila da je reč o najgorem napadu u istoriji zemlje, koji se "može nazvati terorističkim".

Ovo je najsmrtonosniji napad u istoriji Novog Zelanda. Do sada najveći dogodio se 1990. godine, kada je u Aramoani stradalo 13 osoba.

Teroristički manifest objavio na društvenim mrežama 

Australijski premijer Skot Morison opisao je napadača kao "pripadnika desnice" i "nasilnog teroristu". 

Mediji pišu da je Tarant nekoliko dana pre napada na društvenim mrežama objavio manifest na 74 strane, u kom je najavio napad. U tom manifestu on hvali dela Andresa Brejvika, koji je 2011. u centru Osla ubio 77 osoba.

Iz manifesta se može zaključiti da je Tarant opsednut nadmoćnošću bele rase nad ostalima, pogotovo muslimanima.

Sebe opisuje kao "etno-nacionalističkog eko-fašistu" koji se prethodno identifikovao kao komunista, anarhista i libertarijanac. Napisao je da veruje u etničku autonomiju za sve ljude.

Mediji prenose da su na njegovoj odeći i oružju bili uočljivi rasistički i nacistički simboli, između ostalih "crno sunce" i amblem zloglasne SS divizije "Princ Eugen".

Tarant je inače radio kao fitnes instruktor. 

Premijerka Norveške Erna Solberg uporedila je napad sa onim koji je 2011. izveo Andres Brejvik u Norveškoj, ističući da su obojica objavili slične neonacističke manifeste pre nego što su izveli napade.

"To potvrđuje da je međunarodna saradnja u borbi protiv ekstremizma izuzetno važna. Ipak, danas su nam pre svega u mislima poginuli i ranjeni. Izražavamo solidarnost sa njihovom porodicama", rekla je premijerka za norvešku NTV, prenosi Tas.

Napad uživo na Fejsbuku

Brenton Tarant prenosio je uživo preko Fejsbuka kako puca na vernike.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Snimak je napravljen očigledno preko kamere koju je nosio na svojoj glavi. On pokazuje muškarca kako se u borbenoj vojnoj opremi vozi do džamije El Nur u centru Krajstčerča.

Pošto je parkirao vozilo, uzima jednu od više pušaka iz kola i ulazi u džamiju. Zatim, približivši se vratima, počinje da puca.

Na snimcima se vidi i kako je ovaj muškarac proveo u džamiji nekoliko minuta, menjajući municiju nekoliko puta.

U jednom trenutku izlazi iz džamije da uzme još jedno oružje iz automobila, puca na ljude na ulici, a zatim se vraća i sistematski puca u tela.

Zatim odlazi, pucajući u još jednu prolaznicu na ulici, pre nego što se odvezao svojim automobilom, ispalivši još jedan hitac kroz prozor.

Policija je saopštila da radi na tome da ukloni snimak sa interneta.

Oglasio se i "Fejsbuk", navodeći da je uklonio zabrinjavajuće profile i da je obrisao sve poruke podrške napadima.

Novi Zeland u šoku 

Premijerka Novog Zelanda Džakinda Ardern kaže da je ovo jedan od najmračnijih dana u istoriji zemlje.

"Ovim napadom najdirektnije su pogođeni migranti Novog Zelanda. Oni su izabrali da Novi Zeland bude njihov dom... Svima je jasno da nema mesta na Novom Zelandu za ovakva ekestremna i nasilna dela", rekla je premijerka.

Stanovnicima najvećeg grada na Južnom ostrvu savetovano je da ne izlaze iz svojih domova nakon napada. Deca su bila zaključana u školama.

Stepen bezbednosne pretnje na Novom Zelandu podignut je na najviši nivo, piše Bi-Bi-Si.

Građani su šokirani zbog napada jer Novi Zeland važi za jednu od najbezbednijih zemalja na svetu.

broj komentara 29 pošalji komentar
(petak, 15. mar 2019, 20:10)
anonymous [neregistrovani]

"Sumnja se na teroristički napad "

Ovi se sale ocigledno.

(petak, 15. mar 2019, 16:26)
anonymous [neregistrovani]

Kao i uvek

Brenton je samo 28 godina, Australijanac, nije srpskog porekla a "poznavao" je Srpsku istoriju kao doktor istorije, zato veoma sumnjam da je on sam bio. Iza njegovog gnusnog dela, ne stoji ni jedan Srbin, jer ni jedan Srbin ne bi bio ucesnik u ovom zloglasnom delu ma kako bio "nacionalista". Srpski Knez Lazar nije otisao daleko na Istok da napadne neku dzamiju sa nevinim narodom koji se samo moli Bogu nego se branio od napadaca na svojoj rodjenoj zemlji. Tako i svi ovde pomenuti su branili samo svoj narod. Srbi nisu dirali ni dzamije koje su napravljene od kamena srpskih manastira, kao sto je Sinan Pashina dzamija u Prizrenu i mnoge druge koje su napravljene na temeljima crkava i manastira. Veoma mi je zao neduznog naroda koji je nastradao na molitvi ni kriv ni duzan. Neka im Bog dushu prosti. Moje saucesce porodicama nastradalih.

(petak, 15. mar 2019, 15:03)
anonymous [neregistrovani]

Re za Re: namestaljka

pisu, pisu ovde u Nemackoj, da je slusao nacionalisticlu Srpsku muziku o Radovanu Karadzicu.

(petak, 15. mar 2019, 13:21)
Sanja [neregistrovani]

Da li je moguce....

Čitam i prosto ne verujem.Pa kako smo tako baksuzan narod.I kad nismo krivi opet nas nekako umešaše...Pa što smo Bogu skrivili!

(petak, 15. mar 2019, 12:34)
uglješa [neregistrovani]

Maa, dajte molim Vas

Ne radi se o nikakvim "ugraviranim" slovima nego napisanih belom bojom. Znate li vi uopste sta je gravura? Ne preuvelicavajte, vidi se na slici.

(petak, 15. mar 2019, 12:28)
anonymous [neregistrovani]

Alo 2

I jesu li pobjedili Tursku?Nisu!Mnogi od njih su koristili usluge sultana Sulejmana Kanunija u međusobnim ratovanjima !
Islam je u Evropu došao da ostane.Ovakve akcije neonacistickih i hrišćanskih ekstremista će samo ojačati islam.Nažalost i onaj ekstremni!

(petak, 15. mar 2019, 11:33)
anonymous [neregistrovani]

Re: namestaljka

Gotovo nijedan medjunarodni medij ne spominje Karadzica, tu pesmu ili natpise sa Lazarom, Obilicem itd.Kakva crna namestaljka pobogu.Napisao je imena svih koje zna da su se borili protiv muslimana u istoriji, kao sto je recimo Zigmund luksemburski itd. 

(petak, 15. mar 2019, 11:09)
Asmodeus [neregistrovani]

I koja je na kraju ideologija?

"Себе описује као "етно националистичког еко фашисту" који се претходно идентификовао као комуниста, анархиста и либертаријанац. Написао је да верује у етничку аутономију за све људе".

Ovaj je uspeo da sastavi dijametralno suprotne ideologije. Malo levo (fašista, komunista), pa desno (anarhista, libertarijanac), hopa-cupa...

(petak, 15. mar 2019, 10:48)
anonymous [neregistrovani]

Nesporazum

Zapad je heroje proglasio nacionalistima, a bednike uzorima, pa je tako opsta konfuzija u svetu. Sve je ovo logicna pisledica iscasenih procesa koji vode u rat I krvoprolice. A mi ovde smo svakako samo zrtve, pa nek se drugi cesu po glavi.

(petak, 15. mar 2019, 10:44)
anonymous [neregistrovani]

klanica

sta covek coveku moze da ucini to je strasno.