Дачић: Нападач са Новог Зеланда нема везе са Србијом

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија најоштрије осуђује терористички напад на Новом Зеланду и истакао да нападач, без обзира на разне извештаје, нема никакве везе са Србијом и да осуђује те врсте злоупотреба.

У терористичком нападу на Новом Зеланду погинуло је 49, а рањене десетине људи, а један од нападача је на оружју имао исписана ћирилицом и имена – Милош Обилић, Марко Миљанов Поповић, Стефан Лазар, Бајо Пивљанин, док неки медији пишу да је био инспирисан, између осталог, српским нападима на муслимане.

"Србија нема никакве везе с тим, не тражимо да ико свети иједну српску жртву у свету. Осуђујемо ту врсту злоупотребе. То наноси штету српским интересима и ухапсићемо сваког за кога сумњамо да има ту врсту интересовања", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са шефом дипломатије Гренаде Питером Чарлсом Дејвидом.

Навео је, такође, да нема информација да је на Новом Зеланду настрадао иједан српски држављанин.

На питање новинара о томе да се пише ко је све нападачу са Новог Зеланда могао да буде инспирација за напад, укључујући и Србију, Дачић је рекао: "Човек нема везе са Србијом, не знам ко може да му буде инспирација, видео сам и друга имена на списку, па запитајте и друге земље какве везе имају са њим."

Изразио је саучешће породицама погинулих и рањених у нападима додавши да је реч о глобалном злу против кога се може борити само заједно и неселективним приступом.

"Желим да напоменем да су многе земље толерисале терористичке покрете, називајући их ослободилачким, помагале њихов развој и да су у борбу против њих кренуле тек када су почеле акције широм света", рекао је Дачић додајући да када су "муџахедини у БиХ котрљали српске главе није било забринутих на Западу, нити је било говора о исламском фундаментализму и хришћанским вредностима".

Осврнуо се и на, како је рекао, "срцепарајуће реакције Приштине".

"Када Тачи, Харадинај дају тако срцепарајућа саопштења, морам да кажем да је због тога што мисле да се тиме наноси штета српским интересима. Да је другачије, таква саопштења би давали и против својих бораца на страни Исламске државе, којих сада има 300, што је највише у Европи пропорционално броју становника", рекао је Дачић.

Како каже, терористи не могу да подржавају борбу против тероризма.

"Како терористичка ОВК може да подржава борбу против тероризма", упитао је Дачић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 15. мар 2019, 16:06)
Memorija [нерегистровани]

"Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma", upitao je Dačić.

To je pitanje za ove sa zapada koji su ih obukli i naoruzali a prvo ih nazvali teroristickom organizacijom i stavili na crnu listu.