Lusi Milosavljević je srpskog porekla i vrlo je ljuta zbog situacije oko Bregzita

Gotovo tri godine od referenduma na kom su Britanci, sa vrlo malom razlikom glasova, odlučili da napuste EU, ne nazire se rešenje kako će to izvesti. Građani su zbunjeni jer ne znaju šta ih čeka, frustrirani jer vlada ne uspeva da se iskobelja iz administrativnih problema ali i neodlučnosti. Šta o tome misli devojka čiji su preci poreklom iz Srbije, koja živi i radi u Londonu i ne zna šta je čeka?

Trenutna situacija sa Bregzitom je vrlo frustrirajuća, kaže Lusi Milosavljević, 34-godišnja žena koja živi u Londonu. Zanimljivo je da Lusi za nekoliko dana, oko 29. marta, kada je rok da Britanija napusti EU, putuje za Belgiju. Otputovaće iz zemlje koja je deo EU, bar na neki način, a kada se bude vraćala... ko zna. 

Kako kaže za RTS, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva imala je 993 dana od referenduma 2016. da smisli opcije za Bregzit. A sada, 16 dana pred izlazak, i dalje ne znamo šta će biti, poručuje Lusi.

"Nesigurnost ima negativne efekte po mnogo stvari – dosta poslova je zaustavljeno jer se ne zna gde bi trebalo prioritetno uložiti. Građani EU u Velikoj Britaniji (kao i građani Britanije u EU) ne znaju kakva će im biti prava. Sve ovo znači da je vlada u prethodne tri godine uložila i vreme, i energiju i novac u Bregzit radije nego u naš obrazovni ili zdravstveni sistem", priča nam ova 34-godišnjakinja.

Lusi kaže da se kao mlada osoba oseća vrlo postiđeno, uznemireno i iznervirano što se baš ovo događa njenoj zemlji.

"Glasanje o Bregzitu bilo je puno podela, mladi ljudi više su glasali za ostanak dok su za napuštanje EU više glasali stariji građani. Mislim da su mladi glasali za ostanak zato što možemo da vidimo benefite ostanka u Uniji. To nam daje šansu da putujemo i radimo, i odražava otvoreniju i tolerantniju perspektivu prema ljudima iz različitih kultura i porekla", objašnjava Lusi, čiji je deda Stojan rođen u Srbiji pre Drugog svetskog rata, a zatim četrdesetih otišao u Englesku i tamo zasnovao porodicu sa jednom Irkinjom.

Priča da je situacija bila vrlo teška kada je izglasan izlazak tog 23. juna 2016. godine.

"Ne samo zbog toga što je granica između glasova za i protiv izlaska bila tako blizu već i zato što su poruke koje su predstavljene tokom kampanje za izlazak bile vrlo negativne – poput onih o imigraciji ili jedne otvorene laži da će biti povećano finansiranje naših zdravstvenih usluga ako napustimo EU", frustrirano kaže Lusi Milosavljević.

Ona se, međutim, pomirila sa sudbinom da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju.

"Kada će se to dogoditi i kako će izgledati dogovor i dalje nije jasno, kao što nije bilo ni pre tri godine", rekla je Lusi, koja inače radi kao analitičar u jednoj londonskoj knjigovodstvenoj kompaniji.

Poslanici Britanskog parlamenta odbacili su opciju napuštanja Evropske unije bez sporazuma, što znači da u Britanskom parlamentu može da se glasa o odlaganju Bregzita.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара