Британски посланици против Брегзита без споразума

Посланици Британског парламента одбацили су опцију напуштања Европске уније без споразума, јавља Би-Би-Си. У четвртак ново гласање о одлагању Брегзита. Уколико парламент одобри постигнути договор до 20. марта, влада ће предложити да се излазак из Уније одложи до 30. јуна.

Против изласка из Европске уније без споразума гласало је 312 посланика, док је 308 посланика подржало ту опцију.

Парламент је одбио и предлог према којем би излаз из ЕУ био померен за 22. мај уз тзв. "maneged no-deal". Tиме би била остављена могућност да се, иако није постигнут свеобухватан споразум, важна питања реше појединачним договорима по напуштању Уније.

Посланици су гласали да се одбаци могућност Брегзита без споразума, без обзира на сценарио.

Одлука британских посланика није правно обавезујућа и не подразумева да ће процес Брегзита бити обустављен.

То, међутим, значи да у Британском парламенту може да се гласа о одлагању Брегзита.

Ново гласање о одлагању напуштања ЕУ биће одржано у четвртак. Уколико тај предлог буде усвојен, а чланице ЕУ се сагласе, Велика Британија неће напустити Унију 29. марта, како је првобитно планирано.

Премијерка Тереза Меј је након гласања поручила да је сада на парламенту да пронађе решење, те да је јасан став ЕУ да је постигнут договор једини могући.

"Посланици морају да разумеју да ће без постизања консензуса око договора у наредним данима доћи до дужег одлагања Брегзита, које би захтевало да Британија учествује у изборима за Европски парламент", рекла је Мејова.

Ројтерс јавља да ће влада у четвртак предложити одлагање Брегзита до 30. јуна, уколико парламент до 20. марта одобри договор за излазак.

У Британском парламенту је јуче убедљивом већином одбачен договор премијерке Терезе Меј с Бриселом.

Европски званичници страхују од хаотичног сценарија и упозоравају Лондон да су му опције ограничене.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво