Novi debakl Tereze Mej, parlament ponovo protiv sporazuma

Britanski parlament ponovo nije izglasao sporazum o kome se premijerka Tereza Mej dogovorila sa Evropskom unijom povodom Bregzita. Dok Mejova poručuje da joj je žao zbog odluke poslanika, opozicioni Džeremi Korbin kaže da je vreme za opšte izbore.

Sporazum je ubedljivo pao sa 392 glasa "protiv", dok su 242 poslanika bila "za". Premijerka, kako navodi Gardijan, priprema saopštenje.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da "duboko žali" zbog odluke poslanika da odbace sporazum.

Mejova je poslanicima nakon glasanja rekla da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svesna "potencijalne štete" koja preti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema njenim rečima, tražiće od Donjeg doma parlamenta da se sutra glasa o izlasku Britanije iz EU bez sporazuma.

Mej je dodala i da ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će želeti da zna šta Britanija želi da postigne sa tim produženjem i istakla da se poslanici sada nalaze pred "teškim izborom" šta dalje da urade.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je vlada pobeđena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svesna štete koju Bregzita bez sporazuma može da nanese.

"Vreme je za opšte izbore", rekao je Korbin.

Slepa ulica

Neizglasavanje u britanskom parlamentu dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU, i to samo 17 dana pre 29. marta, kao datuma određenog za Bregzit, u velikoj meri povećava šanse za "neuređeni" Bregzit, poručio jeportparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Mi ćemo nastaviti naš deo priprema. Ukoliko dođe do obrazloženog zahteva za odlaganje (Bregzita), 27 članica EU će to razmotriti i odlučiti jednoglasno", poruka je portparola predsednika Evropskog saveta.

U EU naglašavaju da žele da vide verodostojan zahtev za produžetak i vremenski okvir za postizanje dogovora, odnosno odlaganje termina za izlazak Velike Britanije iz EU.

"Neophodno je obezbediti neometano funkcionisanje institucija EU", upozoravaju iz Unije.

Glavni pregovarač Brisela u razgovorima o Bregzitu Mišel Barnije ponovio je da je EU učinila sve kako bi omogućila da Dogovor o povlačenju Velike Britanije iz EU bude prihvaćen.

"Trenutni ćorsokak može biti rešen samo u Ujedinjenom Kraljevstvu", naglasio je Barnije.

Iz EU posle glasanja u britanskom parlamentu poručuju da će oni nastaviti da se pridržavaju dogovorenog Sporazuma o povlačenju, uključujući i tzv "zaštitnu mrežu" koja se odnosi na vanredno uređenje granice između Republike Irske i Severne Irske. 

Tzv. "neuređeni Bregzit" je opcija koju i Brisel i Velika Britanija žele da izbegnu, a o toj opciji će se sutra izjasniti parlament u Londonu.

Sa druge strane, u slučaju odlaganja Bregzita postavlja se pitanje na koji vremenski perod će EU biti spremna da pristane da odloži izlazak Velike Britanje iz EU, u pokušaju da se postigne konsenzus po tom pitanju.

Vreme je u velikoj meri odgraničeno evropskim izborima koji se održavaju krajem maja, tako da bi Velika Britanija trebalo da izađe iz Unije najkasnije do 24. maja kako ne bi došlo do konfuzije oko izbora za sledeći sastav Evropskog parlamenta u kome za sada nije planirano da budu poslanici iz Velike Britanije.

O ovim pitanjima svoje mišljenje daće lideri EU kada se sledeće nedelje sastanu na samitu u Briselu.

Građani su 23. juna 2016. godine izglasali izlazak Britanije iz EU posle 43 godine članstva. Najveću podršku Bregzitu tada su dali Engleska i Vels.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво