"Boing 737-maks", avion koji nema kuda da leti

Tri dana posle pada "Boingovog" aviona tipa "737-maks 8" na letu od Adis Abebe do Najrobija, američka avio-kompanija susreće se sa nizom problema. U trenutku dok se istražuju uzroci nesreće u Etiopiji, drastično padaju akcije avio-giganta, a kompanije širom sveta iz svojih flota prizemljuju avione tipa "737-maks". Zabranjeni letovi iznad Evrope i Indije.

Iako detalji nesreće nisu do kraja poznati, avione tipa "737-maks" prizemljile su iz predostrožnosti Francuska, Austrija, Norveška, Nemačka, Irska, ali i Indija i Kina. 

Američki senator Mit Romni pozvao je predstavnike Federalne administracije avio- saobraćaja da slede druge države i privremeno prizemlje "boinge 737-maks 8", prenosi Rojters.  

Da sa neba sklone avione tipa "boing 737 maks 8" odlučila se i "Kineska civilna avijacija". 

Zvaničnici severnokorejske avio-kompanije "Ister džet" kažu da su se na zabranu letenja "boingom 737" odlučili zbog zabrinutosti klijenata.

I druge kompanije su odlučile da iz saobraćaja isključe taj tip aviona – avio-kompanije u Indoneziji, kompanija "Aeromeksiko", brazilska "Gol", kao i indijska "Jet avio-kompanija".

Australija je otkazala sve letove na avionima tipa "737 maks 8" koji ulaze ili izlaze iz zemlje.

Državama koje su iz predostrožnosti prizemljile taj tip aviona pridružila se i Velika Britanija, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministar saobraćaja Austrije Norbert Hofer izdao je zabranu ulaska u vazdušni prostor te zemlje avionima tipa "boing 737-maks" nakon što se takav avion juče srušio u Etiopiji, a svi putnici i članovi posade stradali. 

Navodeći da je očigledno da na tom tipu aviona postoje problemi koji su doveli do pada dva takva aviona, ministar je, a u cilju zaštite putnika, doneo odluku da do daljeg zabrani ulazak u vazdušni prostor Austrije avionima tipa "boing 737-maks"

Iz "Boinga" su rekli da nema potrebe za povlačenjem aviona i da neće slati nova uputstva kupcima. Poslali su tehnički tim na mesto nesreće kako bi pomogli istrazi.

Amerikanci uključeni u istragu u Etiopiji

Američki aero-stručnjaci pridružili su se istrazi o uzrocima pada "Boingovog" aviona u Etiopiji.

Istrazi se priključilo osoblje Federalne administracije avio-saobraćaja (FAA).

Kako je saopšteno iz te institucije, očekuju da "Boing uskoro završi poboljšanje automatizovanog sistema protiv zastoja za koji se sumnja da je uzrok nesreće".

Kompanija "Boing" otkazala je ceremoniju prezentacije svog aviona "777X", zakazanu za 13. mart u Sijetlu, prenose zapadni mediji.

"Potražićemo neku drugu priliku da predstavimo svetu novi avion. To će se dogoditi u bliskoj budućnosti", saopštila je kompanija "Boing".

U saopštenju se ističe da "Boing" trenutno čini sve kako bi pružio podršku "Etiopijan erlajnsu" nakon tragične nesreće.

Prezentaciji "najvećeg i najštedljivijeg aviona na svetu s dva motora", čija je prizvodnja počela 2017. godine, trebalo je da prisustvuju brojni visoki zvaničnici i ugledni gosti s obzirom na to da se prve isporuke očekuju 2020. godine.

Procenjeno je da bi njegova cena bila najmanje oko 360,5 miliona dolara. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво