Pakistan spreman da vrati zarobljenog indijskog pilota

Indijski pilot koga su zarobile pakistanske snage biće sutra oslobođen, najavio je premijer Pakistana Imran Kan. Pakistanski ministar spoljnih poslova, Šah Mahmud Kureši, rekao je i da je Indija predala podatke o vazdušnim napadima na pakistanski deo Kašmira, što je znak da su tenzije između dva nuklearna rivala smanjene.

Premijer Pakistana Imran Kan rekao je u parlamentu da će ta zemlja "kao gest mira, sutra osloboditi pilota", preneo je Rojters.

Prethodno je i ministar spoljnih poslova, Šah Mahmud Kureši, izjavio da je Pakistan spreman da vrati indijskog pilota zarobljenog ove sedmice ako bi to pomoglo da se olakša kriza sa susednom Indijom.

"Mi smo spremni da vratimo zarobljenog indijskog pilota ako to dovodi do deeskalacije", rekao je Kureši.

Portparol pakistanskog ministra Nuhaned Fajsal rekao je da će pakistanska strana ispitati podatke Indije o vazdušnim napadima na pakistanski deo Kašmira koji su im dostavljeni diplomatskim putem, a o informacijama u dokumentima se nije detaljnije izjasnio, prenele su agencije.

Indijski vojni zvaničnici saopštili su da pozdravljaju planirani povratak zarobljenog pilota.

Indijski i pakistanski zvaničnici prijavili su da je noćas bilo male razmene vatre i granatiranja u regionu Kašmira.

U pakistanskom delu Kašmira zatvorene su škole i obrazovne institucije. Železnički saobraćaj koji povezuje Lahore na istoku Pakistana i Indiju obustavljen je iz bezbednosnih razloga.

Pakistanski vazdušni prostor zatvoren je već drugi dan, što je izazvalo pometnju u avio-saobraćaju.

Rusija spremna da posreduje

Rusija je spremna da ponudi Indiji i Pakistanu platformu za razgovor, pošto su se rasplamsale tenzije između dve nuklearne sile, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, javio je Rojters pozivajući se na ruske novinske agencije.

"Ako to žele, naravno", rekao je Lavrov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво