Počela 55. Minhenska bezbednosna konferencija

U Minhenu je otvorena 55. Minhenska bezbednosna konferencija koja će u naredna tri dana okupiti brojne visoke svetske zvaničnike - 35 šefova država i vlada, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i 50 ministara spoljnih poslova.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa su transatlantski odnosi, opasnost od nove trke u naoružanju, nakon povlačenja Amerike iz sporazuma s Rusijom o raketama srednjeg dometa, budućnost Evropske unije, ali i jačanje uticaja Kine i Rusije u Evropi, posebno na Balkanu. 

Konferenciju je otvorio predsedavajući konferencije Volfgang Išinger koji je poručio da je svet suočen sa nizom malih i velikih kriza, ali i sa epohalnim promenama.

Obučen u plavu duksericu sa kapuljačom u dezenu zastave EU na kojoj je, međutim, bilo samo 11 od 12 žutih zvezdica, jer Velika Britanija namerava 29. marta da istupi iz EU, Išinger je u uvodnom obraćanju poručio i da Evropa mora da govori i deluje jedinstveno. 

"Nije dovoljno samo sedeti i čekati dok konflikti nastavljaju da škode izgledima mladih ljudi, budućih generacijama širom sveta. I nije dovoljno samo sedeti i moliti se da ćemo biti pošteđeni najgoreg", rekao je Išinger.

On je ukazao da je potrebna strategija kako bi se izbegao gubitak sposobnosti da se utiče na svetska pitanja.

"Radujem se vikendu punom važnih razgovora. Sve bezbednosne izazove kojima ćemo se baviti ovog vikenda - od regionalnih konflikta i trke u naoružanju do klimatskih proemna i nadnacionalnog organizovanog kriminala pravi čovek", rekao je Išinger.

Stoltenberg o kineskom uticaju 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da postoji sve veća zabrinutost zbog povećanja kineskih investicija u kritične infrastrukturne sisteme u zemljama širom sveta i poručio da članice Alijanse treba zajedno da se pozabave tim pitanjem.

Stoltenberg je na sastanku svetskih lidera, visoko pozicioniranih diplomata i odbrambenih zvaničnika rekao da je interesovanje Kine za unosne ugovore za obezbeđivanje nove superbrze mobilne mreže, takozvane 5G mreže, uzrok zabrinutosti mnogih saveznika, preneo je AP.

"Moramo bolje da razumemo veličinu i obim kineskog uticaja, šta to znači za našu bezbednost, i moramo da to rešimo zajedno", poručio je Stoltenberg na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

U uvodnoj diskusiji učestvovali su ministri odbrane Nemačke i Velike Britanije Ursula fon der Lajen i Gevin Vilijamson.

Vučić je već tokom popodneva imao više bilateralnih sastanaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво