Председник Србије у Минхену, састанци са европским званичницима 

Председник Србије Александар Вучић у Минхену учествује на 55. Минхенској конференцији о безбедности. Састао се са Федериком Могерини, званичницима Белгије, Велике Британије и Молдавије, као и са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Председник је у Минхену разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, током учешћа на форуму о безбедности.

"Са Федериком Могерини, током Минхенске конференције о безбедности – о будућности дијалога и европским интеграцијама Србије", написао је председник на Инстаграм налогу "Будућност Србије", уз фотографије са Могеринијевом.

Вучић се пре тога састао са државним министром за Европу и Америку у британском Форин офису Аланом Данканом и политичким директором у Форин офису Ричардом Муром. 

Такође, по доласку у Минхен, састао се и са потпредседником Владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом.

Разговоре са европским и светским званичницима Вучић је наставио сусретом са председником Молдавије Игором Додоном.

Вучић је, накратко, разговарао и са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Низ билатералних сусрета

Председник Вучић састао се са министром спољних послова Немачке Хајком Масом.

Председник је уочи састанка истакао да је његов посао данас и сутра да замоли Немце да добро разумеју позицију у којој се Србија налази.

Како је сам рекао, очекује да током тродневног боравка у Минхену има сусрете са 15-20 званичника.

Минхенска безбедносна конференција, 55. по реду, отворена је данас и у наредна три дана окупиће бројне високе светске званичнике - 35 шефова држава и влада, као и 50 министара спољних послова.

Вучић ће имати и одвојене сусрете са посланицима Бундестага, сенаторима и члановима делегације Конгреса САД.

Током конференције Вучић ће учествовати на Панел дискусији "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад".

Вучић је, раније, најавио да у Минхену, где се окупља светска политичка елита, иде да се бори за Србију.

Организатор конференције најављује да ће од 15. до 17. фебруара, о актуелним кризама и безбедносно политичким изазовима у свету, што је главна тема скупа, говорити око стотину високих представника из политике из целог света.

Како се истиче у саопштењу достављеном Танјугу, после 2017. немачка канцеларка Ангела Меркел поново ће узети учешће на Минхенској безбедносној конференцији, на којој ће говорити и шеф немачке дипломатије Хајко Мас, министарка одбране Урсула фон дер Лајен, министар привреде Петер Алтмајер, вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц, али и више од 45 посланика Бундестага из свих фракција.

САД такође долазе са до сада најбројнијом делегацијом, коју ће предводити потпредседник Мајк Пенс, а у којој ће бити и представници Конгреса, на чијем челу ће бити председница тог тела Ненси Пелоси.

Међу учесницима ће бити и високи званичници Кине, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, али и шефови Међународног монетарног фонда и Светске банке.

На дневном реду конференције посебна тема биће последице нове ере такмичења великих сила, а говориће се и о контроли наоружања и сарадњи у одбрамбеној политици.

"Преведено" на недипломатски језик, чини се да ће главна тема бити како да се заустави Кина, те однос према Русији.

Ове две земље посебно су апострофиране и у годишњем Извештају Минхенске безбедносне конференције, под називом "Велика слагалица: ко ће скупити делове", и то у делу који се бави Западним Балканом.

У региону су, како се констатује у документу, недостатак политичког и економског напретка, као и замор од проширења Европске уније умањили веру "обе стране" у извесност чланства.

Негативан развој ситуације на Западном Балкану се интензивира, наводи се у Извештају, док други актери повећавају свој утицај, нарочито Кина и Русија.

Кина се види као најновији "играч" на Балкану, а њене активности буде сумњу унутар ЕУ да би Пекинг могао да искористи своју економску снагу зарад политичке добити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво