Maduro protiv Gvaida, svet zauzima strane

Venecuela je na ivici katastrofe, pošto se lider opozicije Huan Gvaido proglasio za privremenog predsednika. Priznale su ga Sjedinjene Države, Kanada i većina zemalja Latinske Amerike. Nikolas Maduro, uz koga je vojska, prekinuo je diplomatske odnose s Vašingtonom. Za Tursku i Rusiju Maduro ostaje legitimni predsednik Venecuele. SAD traže hitnu sednicu Saveta bezbednosti.

Dvovlašće u Venecueli gurnulo je tu osiromašenu zemlju u potpuni haos. Marš demonstranata protiv predsednika Madura okončan je uličnim samoproglašenjem vođe opozicije, 35-godišnjeg Huana Gvaida, za novog šefa države.

Malo poznati političar, po struci inženjer, nedavno je imenovan za predsednika Parlamenta.

"Zaklinjem se da ću preuzeti dužnost prelaznog predsednika Venecuele, kako bih okončao uzurpaciju ove izdajničke vlade i omogućio održavanje slobodnih izbora", poručio je Gvaido.

Pristalice legitimno izabranog predsednika, čiji je drugi mandat počeo 10. januara, ne prihvataju proklamovano stanje stvari, optužujući opoziciju za puč.

Ministarstvo odbrane Venecuele tvrdi da vojska ostaje lojalna Maduru.

"Odlučio sam da prekinem sve diplomatske i političke veze sa imperijalističkom vladom Sjedinjenih Država. Neka se američko diplomatsko i konzularno osoblje gubi odavde, dosta je bilo intervencionizma", naglasio je Maduro.

U međuvremenu je Maduro naredio opoziv svih venecuelanskih diplomata iz SAD i zatvaranje ambasade u toj državi. 

Prema podacima nevladinih oranizacija, u neredima u protekla dva dana ubijeno je 14 ljudi.

"Hoćemo slobodnu zemlju i želimo da mladi vide kako nas zasipaju suzavcem i pokušavaju da nam zatvore usta. Ovo treba da vide svi građani Venecuele i nama bratskih zemalja, koje žele da nam pomognu", poručio je jedan nezadovoljni građanin.

Rusi za Madura, SAD za Gvaida 

Vašington je odmah priznao vođu opozicije na čelu Venecuele, odbacujući Madura kao diktatora bez legitimiteta. Šef Bele kuće ne isključuje ni vojnu intervenciju.

"Ništa ne razmatramo, ali su sve opcije na stolu", nejasan je Donald Tramp.

Turska osuđuje samoproglašenje vođe opozicije za šefa države. Moskva upozorava da je to direktan put u krvoproliće.

"Svedoci smo još jednog mešanja u unutrašnje stvari suverenih država. Takođe vidimo da se Amerika, koja paranoično, bez dokaza, govori o mešanju u svoje izbore, sada postavlja kao arbitar u slučaju Venecuele. Mora se delovati u ustavnim okvirima i pozivamo venecuelansku opoziciju da ne igra nečiju prljavu igru", smatra Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

Evropska unija poziva vlasti Venecuele da poštuju građanska prava, slobodu i bezbednost lidera opozicije, ali ga ne priznaje kao privremenog predsednika. Ujedinjene nacije apeluju na uzdržanost.

"Dijalog je od suštinske važnosti, da se izbegne nasilje i eskalacija u Venecueli", poziva Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže dokle će trajati igra nerava između opozicije i predsednika Madura, naslednika Uga Čavesa i bivšeg vozača autobusa, koji je na vlasti od 2013.

Protesti protiv njegove vladavine traju već godinama, a zbog hiperinflacije i nestašice hrane i lekova, tu naftom bogatu zemlju u kratkom roku napustilo je čak tri miliona stanovnika.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво