Венецуела – једна држава, два председника

Два председника, једна држава – тако данас изгледа Венецуела, након што се донедавно непознати лидер опозиције Хуан Гваидо прогласио за привременог председника и директно изазвао Николаса Мадура, који му не уступа власт.

Успон Гваида од, како наводи АП, непознатог политичара до самопроглашеног привременог председника, којег подржавају САД, за само три недеље, догодио се метеорском брзином.

Неколицина грађана Венецуеле је чуло за "ново лице", 35-годишњег посланика, када је почетком јануара именован за председника парламента, који је под контролом опозиције.

Такав потез изазвао је високоризичан застој у односима са председником Николасом Мадуром, којег и "код куће" и у иностранству све чешће оптужују да је диктатор, констатује АП.

Уместо да се повуче, Гваидо је запањио Венецуеланце када се, пред својим присталицама у Каракасу, прогласио за привременог председника, подстакнут масовним антивладиним протестима.

Истог тренутка добио је подршку америчког председника Доналда Трампа, Канаде и бројних латиноамеричких држава, као и Организације америчких држава.

Као кључ Гваидовог успона до истакнуте функције АП наводи тајминг и подршку коју је добио иза сцене.

Ко је Гваидо? 

Индустријски инжењер, који је прво политичко искуство имао током покрета студентских протеста пре десет година, изабран је за посланика у скупштини Венецуеле 2015. године, а током првог овогодишњег заседања именован је за њеног председника.

Након што се јуче прогласио за привременог председника Венецуеле, што су многе земље, са САД на челу, подржале, уследио је љутити одговор Мадура, који је прекинуо дипломатске односе са САД и дао рок од 72 сата америчким дипломатама да напусте земљу.

А као архитекта Гваидовог успона метеорском брзином наводи се Леополдо Лопез, најпопуларнији опозициони лидер у Венецуели, који се налази у кућном притвору и којег многи владини противници сматрају политичким затвореником.

Гваидо, иначе члан партије Народна воља, годинама је био лојални следбеник Лопеза, а поред њега је стајао и на конференцији за новинаре 2014. године када је активиста објавио стратегију за организовање антивладиних немира.

Критичари пак сматрају да Гваиду недостаје политичка визија и указују на његов конфузан први говор на месту председника парламента, препун реторичких стрела усмерених ка "узурпатору" Мадуру, али без конкретних корака о томе како се изборити са недаћима, док други његову младост и релативно неискуство виде као нови дах живота у сломљену опозицију.

Војска на страни Мадура 

Упркос томе што Гваидо све више добија подршку међународне заједнице, Мадура подржава војска.

Он је на власт дошао 2013. године, након смрти Уга Чавеса.

Када је Чавес, тадашњи војни официр, био 1992. године у затвору, након што је предводио неуспешни покушај војног пуча, Мадуро и његова будућа супруга, Силија Флорес, тада млада адвокатица, залагали су се за његово ослобађање, које је уследило 1994. године, подсећа Гардијан.

Мадуро је пре доласка на чело земље био потпредседник државе и министар спољних послова, а пре него што је започео политичку каријеру, био је возач аутобуса.

У мају прошле године освојио је други шестогодишњи председнички мандат, али су његови главни противници тврдили да је изборни процес био праћен многобројним нерегуларностима.

Критичари га оптужују да су се животни стандард и социјално стање у Венецуели, по његовом доласку на власт, драстично погоршали, а да се сама земља суочила са недостатком основних животних намирница.

Због тога су против њега током 2014. године отпочеле масовне и насилне демонстрације, које и данас трају.

Које земље подржавају Гваида, а које Мадура? 

У међувремену је Европска унија позвала власти Венецуеле да поштују грађанска права, слободу и безбедност Хуана Гваида, али га није признала као привременог председника.

Народ Венецуеле масовно је 23. јануара позвао на демократију и могућност да слободно одреди своју судбину. Ти гласови не могу бити игнорисани, наведено је у саопштењу европског блока, пренео је Ројтерс.

Народ Венецуеле има право да мирно демонстрира, да слободно изабере своје лидере и одреди своју будућност, стоји у саопштењу ЕУ.

Гваида су као привременог председника признали САД, Канада, Бразил, Аргентина, Колумбија, Парагвај, Чиле, Перу, Гватемала, Костарика, Албанија, фраљнцуски председник и немачка влада.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Николас Мадуро за Москву легитимни председник Венецуеле.

На питање новинара да ли ће Москва пружити политичко уточиште Мадуру ако то затражи, Песков је одговорио: "Мадуро је легитимни председник Венецуеле и зато такво питање сматрамо неумесним."

Како је додао, покушаје опозиције да узурпира власт Москва третира као кршење међународног права, преноси Тас.

Додао је и да се Венецуела за сада није обраћала Русији за помоћ.

Према његовим речима, не треба износити претпоставке о томе какав би био одговор Москве ако би јој се Венецуела обратила.

На питање да ли је планиран телефонски разговор Мадура и руског председника Владимира Путина, рекао је да ће медији бити обавештени ако буде таквих планова.

Песков каже да Москва пажљиво прати развој ситуације у Венецуели и са забринутошћу гледа на изјаве о могућем мешању трећих земаља у унутрашња питања Венецуеле.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је телефоном Николаса Мадура и понудио му подршку.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара