Nove prepreke za "Bregzit bez dogovora", poraz za vladu

Vlada britanske premijerke Tereze Mej pretrpela je juče poraz u parlamentu pošto su poslanici koji se protive izlasku iz EU bez dogovora izglasali amandman u cilju postavljanja novih prepreka za "Bregzit bez dogovora".

Poslanici su podržali amandman na predlog zakona o finansijama kojim bi se zabranili troškovi za pripreme za "izlazak bez dogovora" ukoliko ih parlament ne odobri, prenosi AP.

Kako je preneo Rojters, za pomenuti amandman glasalo je 303 poslanika, dok je 296 glasalo protiv, što znači da će vladi trebati izričito odobrenje parlamenta o napuštanju EU bez postignutog dogovora, pre nego što može da iskoristi određena ovlašćenja vezana za zakon o oporezivanju.

Kabinet premijerke Tereze Mej je ranije umanjivao značaj tehničkog uticaja poraza.

Ovaj poraz, navodi britanska agencija, takođe ističe slabu poziciju premijerke kao liderke podeljene partije, svega nekoliko dana pre ključnog glasaja o odobrenju sporazuma o Bregzitu o kojem je ona pregovarala sa EU.

Britanski poslanici počeće 15. januara glasanje o sporazumu premijerke Tereze Mej i EU o Bregzitu, saopštila je juče opoziciona Laburistička stranka, pozivajući se na predviđeni plan rasprave.

broj komentara 0 pošalji komentar