Rijad negira da od Tajlanda zahteva izručenje mlade Saudijke

Ambasada Saudijske Arabije u Tajlandu negirala je navode da zvanični Rijad zahteva izručenje mlade Saudijke Rahaf Muhamed el Kunun, koja je zatražila azil od tajlandskih vlasti, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu ambasade. U međuvremenu, njen otac i brat stigli su u Bangkok.

Osamnaestogodišnja Saudijka je, kako prenosi Rojters, pobegla od porodice i zabarikadirala se u hotelu u sklopu aerodroma u Bangkoku kako bi sprečila da je Tajland izruči vlastima Saudijske Arabije. Kasno sinoć, posle posredovanja Viskog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR), dobila je dozvolu da napusti hotel.

Devojka koja u subotu u tajlandsku prestonicu stigla iz Kuvajta tvrdi da će je porodica ubiti ukoliko prisilno bude vraćena kući.

U međuvremenu, njeni otac i brat su doputovali u Bangkok i zatražili da se vide sa njom.

Međutim, šef tajlandske imigracione službe Surčate Hakpan kaže da će za eventualni susret sa Rahaf morati da dobiju odobrenje UNHCR-a.

UNHCR je saopštio da istražuje slučaj mlade Saudijke, a pokrenuli su se i aktivisti za zaštitu ljudskih prava, koji su zabrinuti zbog budućih koraka tajlandskih i saudijskih vlasti.

"To što je njen otac stigao u Tajland jeste razlog za zabrinutost. Ne znam šta će da uradi, ali će pokušati da otkrije gde se nalazi i da je uznemirava ili da to zatraži od saudijske ambasade", upozorio je Fil Robertson iz Hjuman rajts voča.

Zahtevi da se odobri azil u Australiji ili Velikoj Britaniji

Rahaf Muhamed el Kunun će ostati u hotelu u Bangkoku dok UNHCR ne završi proceduru dodeljivanja izbegličkog statusa, koji bi joj omogućio da traži azil u trećoj zemlji. Taj proces bi mogao da potraje nekoliko dana.

Predstavnik UNHCR-a u Tajlandu Đuzepe de Vičentis zahvalio je tajlandskim vlastima što nisu Rahaf poslali kući protiv njene volje.

Slučaj mlade Saudijke ponovo je skrenuo pažnju na stroga saudijska društvena pravila koja žene stavljaju u podređen položaj.

Aktivisti, ali i poslanici u Australiji i Velikoj Britaniji, zatražili su od vlasti svojih zemalja da joj odobre azil.

Vlada u Kanberi je od UNHCR-a i tajlandskih vlasti zatražila da u što kraćem roku obrade Rahafin zahtev za dobijanje izbegličkog statusa, kako bi razmotrili mogućnost da joj odobre takozvanu humanitarnu vizu.

Za to vreme, jedna Britanka je pokrenula onlajn peticiju kojom se od ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta traži da Rahafi odobri azil i izda joj privremeni pasoš kako bi mogla da otputuje iz Tajlanda.

Samo nekoliko sati posle pokretanja inicijative, peticiju je potpisalo više hiljada ljudi. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи