Саудијкa на аеродрому, Тајланд одобрио привремени боравак

Тајландске власти саопштиле су да је Саудијки Рахаф Мухамед ел Кунун одобрен привремени боравак на Тајланду док Високи комесаријат УН за избеглице не размотри њен захтев за азил у Аустралији. Забринутост за њену судбину изразиле су бројне групе за заштиту људских права, укључујући "Хјуман рајтс воч".

Саудијка Рахаф Мухамед ел Кунун (18), бежећи од породице због психичког и вербалног насиља, забарикадирала се раније данас у соби хотела на тајландском аеродрому и одбија да је имиграциони службеници спроведу на лет назад за Кувајт, јер страхује да ће је породица убити.

Она се налази на тајландском аеродрому од суботе када јој је тајландска имиграциона служба ускратила улазак, а девојка тврди да је то урађено на захтев Саудијске Арабије, пренела је агенција Ројтерс.

Министарство спољних послова Саудијске Арабије негира њене тврдње да јој је саудијска амбасада одузела пасош, наводећи да је она заустављена на аеродрому због кршења тајландског имиграционог закона.

Кунун је на Твитеру поставила слику на којој се види како је хотелска врата забарикадирала столом и душеком.

Она је рекла агенцији Ројтерс да је побегла из Кувајта док је била са породицом, те да јој је план био да оде на Тајланд и потом у Аустралију где је намеравала да затражи азил.

"Мој брат и породица и људи из саудијске амбасада ће ме чекати у Кувајту. Убиће ме", рекла је она у гласовној поруци.

"Мој живот је у опасности. Породица ми прети да ће ме убити због тривијалне ствари", казала је Кунун.

Она је рекла да жели азил у Аустралији јер трпи психичко, емоционално и вербално насиље и навела је да је била затворена месецима у кући и да јој је породица претила да ће јој забранити даље школовање.

Забринутост за њену судбину изразиле су бројне групе за заштиту људских права, укључујући "Хјуман рајтс воч".

Директор тајландске имиграционе полиције рекао је да ће она привремено бити примљен на Тајланд док агенција УН за избеглице не процени њен захтев.

Младој Саудијки би, према његовим речима, био омогућен улаз у земљу под заштитом канцеларије Високог комесаријата УН за избеглице.

Тајландски званичник рекао је да ће агенцији УН бити потребно најмање пет до седам дана да размотри њен случај.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво