Patrijarh Vartolomej potpisao dekret o nezavisnosti ukrajinske crkve

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je dekret za nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve. Molebanu u Istanbulu prisustvovao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"Tomos", crkveni akt koji garantuje autokefalnost, potpisao je vaseljenski patrijarh na službi sa poglavarom ukrajinske crkve mitropolitom Epifanijem u Katedrali Svetog Đorđa u Istanbulu.

Pre nego što je dokument potpisan, održan je moleban kojem su prisustvovali i ukrajinski zvaničnici, na čelu sa predsednikom Petrom Porošenkom koji je u Istanbulu u pratnji svoje supruge.

"Želim da zahvalim milionima Ukrajinaca širom sveta koji su odgovorili na moj apel da se mole za to da ova crkva bude uspostavljena", rekao je Porošenko u katedrali.

Zahvalio se i "generacijama Ukrajinaca koje su sanjale o tome".

"Konačno nam je bog poslao Pravoslavnu crkvu Ukrajine", kaže Porošenko.

Patrijarh Vartolomej je posle službe u Katedrali Svetog Đorđa primio je u svojoj rezidenciji goste iz Ukrajine.

Carigradska patrijaršija je u oktobru saopštila da će crkvi u Ukrajini dozvoliti autokefalnost, odnosno nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Tada je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, po kojoj je Moskovskoj patrijaršiji predata Kijevska mitropolija.

Ukrajina je prošlog meseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija na čelo nove crkve.

Ovaj potez je ukrajinski predsednik Petro Porošenko uporedio sa ukrajinskim referendumom za nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sa druge strane, Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je ukaz o autokefalnosti pravoslavne crkve u Ukrajini samo običan papir koji nema kanonsku težinu.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво