РПЦ: Указ о украјинској цркви је обичан папир

Руска православна црква саоштила да је "томос" (указ) о аутокефалности православне цркве у Украјини, који је потписао васељенски патријарх Вартоломеј, само обичан папир који нема канонску тежину.

Портпарол Руске православне цркве Владимир Легојда је поручио да је "томос" папир настао као резултат неуморних политичких и личних амбиција.

Потписивањем су прекршени канони и зато указ нема канонску тежину, оценио је Легојда.

Шеф Комитета за међународне односе Савета федерације Русије Константин Косачов оценио је да потписивање "томоса" није црквени него политички акт, који би могао да има катастрофалне последице по Украјину.

"Политичка процена става украјинског вођства је, по мом мишљењу, јасна - неморално мешање украјинске државе у питања цркве, кршењем украјинског устава", истакао је Косачов.

Како је претходно пренео Спутњик, васељенски патријарх Вартоломеј потписао је у Истанбулу "томос" о аутокефалности православне цркве у Украјини.

Уочи потписивања документа одржан је молебан којем су, између осталих, присуствовали поглавар те цркве митрополит Епифаније, председник Украјине Петро Порошенко, шеф украјинске дипломатије Павел Климкин и председник парламента Андреј Парубиј.

Након богослужења, патријарх Вартоломеј је у своју резиденцију примио украјинског председника и митрополита Епифанија, након чега су се вратили у Храм Светог Ђорђа где је потписан "томос".

После "ујединитељског сабора", који је 15. децембра одржан у Кијеву, објављено је стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара