SAD povlače deo trupa i iz Avganistana?

Pentagon razrađuje planove o povlačenju polovine od 14.000 američkih vojnika koji služe u Avganistanu, saopštili su američki zvaničnici.

Agencija AP konstatuje da to predstavlja oštar zaokret politike administracije američkog predsednika Donalda Trampa, čiji je cilj da primora talibane na mirovne pregovore posle više od 17 godina sukoba.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da bi vojnici mogli do leta da napuste Avganistan, ali da konačna odluka još nije doneta.

Tramp se već duže vreme zalaže za povlačenje snaga iz Avganistana, ali su ga početkom godine ministar odbrane Džejms Matis, koji je juče podneo ostavku, i drugi vojni zvaničnici ubedili da američke snage ostanu u toj zemlji radi vršenja pritiska na talibane i borbe protiv Islamske države.

Zvaničnici navode da je najnovije insistiranje Bele kuće na povlačenju vojnika bio još jedan od ključnih razloga za Matisa da podnese ostavku.

Američke snage su ušle u Avganistan u novembru 2001. godine, posle invazije pokrenute zbog terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Od tada su SAD u Avganistanu izgubile više od 2.400 vojnika, a za svoj najduži rat potrošile više od 900 milijardi dolara, navodi AP.

Pre dva dana Bela kuća je objavila da vojnike povlači i iz Sirije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво