Makron traži nove razgovore sa "žutim prslucima"

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera Eduarda Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavnicima Pokreta "žuti prsluci" koji su organizovali proteste zbog povećanja cena goriva, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.

Makron je istovremeno od ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera zatražio da razmisli o "izmenama" bezbednosnih procedura, u cilju obuzdavanja aktuelnih protesta, prenosi AP.

To je navedeno u saopštenju iz predsedničkog kabineta, objavljenog nakon hitnog sastanka u predsedničkoj palati, na kojem se razgovaralo o protestima u Parizu.

Planovi za sastanak premijera i predstavnika "žutih prsluka" prošle nedelje nisu realizovani nakon što je odbijen njihvo zahtev da se razgovor prenosi uživo.

Pariska policija saopštila je večeras da su u protestima održanim u subotu u Parizu, povređene 133 osobe, među kojima 23 policijska službenika.

Šef pariske policije Mišel Delpeš izjavio je da su neki policajci proteste opisali kao "nasilje bez presedana", kao i da su neki učesnici koristili čekiće, alatke za vrtlarstvo, vijke, kamenje i druga sredstva, prenosi AP.

Kako se navodi, u protestima su učestvovali i krajnje desničarski i levičarski aktivisti, kao i pristalice pokreta "Žuti prsluci".

Kako je rekao, požari su potpaljeni u šest zgrada i podignuto je više od 130 improviziranih barikada, a zapaljeno je 112 vozila.
Rariski tužilac Remi Hajc izjavio je da je 378 osoba zadržano u pritvoru, a da je među njima 33 maloletnika.

Ranije danas francuski predsednik Emanuel Makron obišao je Trijumfalnu kapiju na kojoj su ispisani grafiti tokom protesta, kao i obližnju aveniju na kojoj su se demonstranti juče sukobili s policijom.

Iako se spekulisalo, francuski predsednik Emanuel Makron na današnjem sastanku sa premijerom i nadležnim ministrima ipak nije razmatrao uvođenje vanrednog stanja. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво