Ukrajinskim mornarima određen pritvor

Sud na Krimu odredio je dvomesečni pritvor za dvojicu od 24 ukrajinska mornara, a slična odluka očekuje se za još desetoricu. Federalna služba bezbednosti Rusije objavila je prethodno video-snimak u kojem ukrajinski mornari priznaju da su narušili rusku granicu.

Ruske snage su 25. novembra zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode. Vrhovna rada je zbog toga sinoć izglasala uvođenje ratnog stanja, koje sutra stupa na snagu.

Sud u Krimu je odredio pritvor dvojici ukrajinskih mornara koji su se nalazili na brodu. Oni se terete za ilegalni prelazak granice.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin zatražio je od Crvenog krsta da organizuje posetu mornarima. Čeka odgovor Rusije da li će to biti moguće. 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je sinoć da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak ukrajinskih brodova kroz moreuz Kerč bila provokacija.

"Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu su bili oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji", rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, tvrdi se u navodima agencije Tas.

FSB je danas objavila video-snimak u kojem ukrajinski mornari priznaju da su narušili rusku granicu.

Agencija AP navodi da za sada nije moguće utvrditi da li su mornari pričali pod prisilom, ali da se jasno vidi da je jedan od mornara čitao sa telepromptera.

Kada je upitan za intervjue, Klimkin je rekao da je čak i samo prikazivanje ratnih zarobljenika na televiziji zločin.

Pozivi na uzdržanost, Lavrov odbija posrednike

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je ranije danas da smatra da odbijanje ruskog zahteva za održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti pokazuje da više niko ne veruje Moskvi.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je da Porošenko nema nikakve šanse da pobedi na predsedničkim izborima koji bi trebalo da se održe sledeće godine. Smatra da je provokacija u Kerčkom moreuzu preduzeta radi izvlačenja "određene političke dobiti".

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je Rusiju i Ukrajinu na "maksimalnu uzdržanost" i izbegavanje dalje eskalacije, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da bi Kijev i Moskva trebalo da svoje međusobne probleme reše kroz dijalog. Na smirivanje tenzija poziva i Pariz.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas predložio je da Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina mogu zajedno da rade na rešavanju tenzija. Tu ideju je odbacio ruski šef diplomatije poručivši da ne vidi potrebu za bilo kakvim posrednicima.

Beloruski graničari su saopštili danas da su ukrajinske vlasti zabranile ulazak u Ukrajinu za više od 50 Rusa u poslednja dva dana, a, kako navode, iz nepreciziranih razloga.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 27. nov 2018, 18:42) - Dejan BL-RS [neregistrovani]

To su vojnici, a ne marionete

pa da tek tako čitaju tekst sa "idiota"! Jel kapetan položio zakletvu Ukrajini i zna li (kao kapetan bojnog broda) međunarodne pomorske zakone? Jesu li nakon prisajedinjenja Krima, Ruskoj Federaciji, (do sada) izvodili ovakve "menevre"? Ovo je čista provokacija sa nekim ciljem. E sada, da li je to vezano za porast popularnosi Porošenka pred izbore, ocijenitete sami!

(utorak, 27. nov 2018, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

masinerija

ti centri moci koji upravljaju nasim zivotinama da od ljudi naprave ljute neprijatelje sirom sveta.

(utorak, 27. nov 2018, 14:56) - anonymous Lala [neregistrovani]

E , sad

"Čija je to agencija" koja tvrdi da se jasno vidi da je mornar čitao sa telepromptera .