Порошенко: Нико више не верује Русији

Врховна рада је синоћ изгласала увођење ратног стања, дан након што су руске снаге заплениле три брода украјинске морнарице у Керчком мореузу. Петро Порошенко сматра да одбијање руског захтева за одржавање хитне седнице Савета безбедности показује да више нико не верује Москви. Федерална служба безбедности Русије објавила је видео-снимак у којем украјински морнари признају да су нарушили руску границу.

У Украјини ће сутра бити проглашено ратно стање, које ће трајати 30 дана и захватиће поједине делове територије. Из Кремља је саопштено да би то могло да доведе до повећања тензија на југоистоку Украјине.

Руске снаге су 25. новембра заплениле три брода украјинске морнарице у Керчком мореузу, између Црног и Азовског мора, наводећи да су нелегално ушли у руске територијалне воде.

Председник Украјине Петро Порошенко рекао је да јучерашње одбијање руског захтева за одржавање хитне седнице Савета безбедности под премисом да је Украјина наводно нарушила руску границу, показује да више нико не верује Русији.

"Постоје јасни докази о агресији Русије на Украјину путем Азовског мора. Шта је Путин чекао? Чекао је да поновимо оно што је Грузија урадила. Чекао је прилику да пролије крв стотине хиљада Украјинаца, али Украјина је отишла другим путем. Урадићемо све што можемо како бисмо сачували нашу земљу", поручио је Порошенко на Фејсбуку.

Федерална служба безбедности Русије објавила је видео-снимак у којем украјински морнари признају да су нарушили руску границу.

Агенција АП наводи да за сада није могуће утврдити да ли су морнари причали под присилом, али да се јасно види да је један од морнара читао са телепромптера.

У међувремену, Тас је објавио да је шеф Службе безбедности Украјине Васил Грицак потврдио информацију о присуству двојице војних контраобавештајаца СБУ на бродовима украјинске морнарице.

"Официри украјинске обавештајне службе изводили су борбене задатке контраобавештајне подршке одељењу украјинске морнарице, у складу са Чланом 12 украјинског закона о Служби безбедности Украјине", наводи се у Грисаковом саопштењу.

Ројтерс је претходно објавио да је Грисак објавио да је украјински војни контраобавештајац тешко рањен након што је руски авион испалио ракете на украјинска пловила током њиховог сучељавања у недељу.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је данас Русију и Украјину на "максималну уздржаност" и избегавање даље ескалације после инцидента у Црном мору.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би Украјина и Русија требало да своје међусобне проблеме реше кроз дијалог. Он је нагласио да званична Анкара жели да Црно море буде "море мира", преноси Ројтерс.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво