Ukrajinski parlament izglasao ratno stanje

Vrhovna rada velikim brojem glasova podržala je dekret predsednika Ukrajine Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja u deset regiona. Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je ukrajinski oficir priznao da je reč o provokaciji.

00.05 – Ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da se nada da će Berlin uticati na Kijev da "ne donosi ishitrene odluke", saopštio je Kremlj.

23.50 – Američki državni sekretar Majk Pompeo ocenio je da ruska zaplena tri broda ukrajinske mornarice predstavlja "opasnu eskalaciju i kršenje međunarodnog prava".

23.05 – Ukrajinski šef diplomatije Pavel Klimkin na sednici Vrhovne Rade rekao je da je glavni cilj proglašenja ratnog stanja jeste da Kijev ponovo uspostavi kontrolu nad Donbasom i Krimom, javlja Tas.

21.40 – Predsednik SAD Donald Tramp kaže da mu se ne dopadaju trenutne tenzije između Rusije i Ukrajine.

21.05 – FSB tvrdi da je ukrajinski oficir proiznao da je reč o provokaciji.

20.50 – Sa 276 glasova "za", Vrhovna rada podržala dekret predsednika Ukrajine o proglašenju ratnog stanja u deset oblasti, javlja agencija Ukrinform.

19.50 – Ukrajinski mornari prvi uperili oružje u ruske brodove, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti.

Poslanici Ukrajinske rade podržali su ukaz predsednika Ukrajine Petra Porošenka o uvođenju jednomesečnog ratnog stanja u deset regiona, nakon što je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima. Podršku dekretu dalo je 276 poslanika.

Takođe, poslanici Rade su potvrdili da će se predsednički izbori održati 31. marta.

Porošenko je rekao poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno samo u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem.

Precizirao je da će ratno stanje biti primenjeno na samo deset od ukupno 27 regiona Ukrajine, prenosi AP.

To je rekao uoči glasanja u parlamentu, gde su poslanici velikom većinom, posle petočasovne debate, podržali njegov predlog o uvođenju jednomesečnog ratnog stanja.

Ratno stanje važi za deset regiona koje je Porošenko identifikovao kao potencijalno najpodložnije eventualnom ruskom napadu.

Ukrinform prenosi da će ratno stanje stupiti na snagu 28. novembra u devet sati po lokalnom vremenu.

Ratno stanje će obuhvatiti delimičnu mobilizaciju i jačanje vazdušne odbrane zemlje, navodi AP.

Mere o kojima je glasao parlament uključuju i nejasno formulisane korake kao što su "jačanje" antiterorističkih mera i "informaciona bezbednosti", zaključuje američka agencija.

Ukrajinski predsednik prethodno je potpisao dekret o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, kojim se od 28. novembra uvodi ratno stanje na 30 dana, umesto 60, kako je prethodno planirano.

Porošenko je pre sednice parlamenta rekao da dekret o uvođenju ratnog stanja ne uključuje ograničavanje ljudskih prava ili odlaganje izbora planiranih za narednu godinu.

Kako je Porošenko prethodno izjavio, uvođenje ratnog stanja ne znači da će Ukrajina sprovoditi ofanzivne akcije, već isključivo dejstva za odbranu svoje teritorije i zaštitu bezbednosti građana.

FSB: Radio zahtev ruske obalske straže namerno ignorisan

U međuvremenu, ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak ukrajinskih brodova kroz moreuz Kerč bila provokacija.

"Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji", rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, tvrdi se u navodima agencije Tas.

Rekao je da mu je bilo naređeno da iz Odese doplove do Marijopolja.

FSB je saopštio da su provokacijom u Kerčkom moreuzu koordinisala dvojica pripadnika ukrajinske službe bezbednosti te da su ulazak ukrajinskih brodova u "ruske teritorijalne vode direktno naredile kijevske vlasti".

Ukrajinski brodovi su najpre obavestili rusku stranu da ne planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz, naveo je u saopštenju FSB.

Ruska strana ih je obavestila o pravilima graničnog prelaza i pravila prolaska kriz Kerčki moreuz, a prema kojima je predviđeno da se podnese zahtev pomorskoj luci Kerč 48 odnosno najamnje 24 sata ranije, naveo je FSB, koji je dodao da se potvrda izdaje četiri sata pre prolaska.

Međutim, ukrajinski brodovi nisu podneli zahtev već su saopštili da ne nameravaju da "pređu rusku granicu i prođu kroz Kerčki moreuz", naveo je FSB, prenela je ruska agencija.

FSB je ranije naveo da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

Rojters je preneo navode FSB-a da su ukrajinski mornari prvi uperili oružje u ruska plovila.  

Kako je preneo Tas, FSB je objavio snimak saslušanja.

Putin Merkelovoj: Nadam se da Berlin može da utiče na Kijev

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i tom prilikom reko da se nada da će Berlin uticati na Ukrajinu u vezi sa situacijom u prolazu Kerč kako bi sprečila Kijev da donese ishitrene odluke, saopštio je Kremlj.

"Vladimir Putin je izneo ocenu o provokativnim akcijama ukrajinske strane i grubom kršenju normi međunarodnog prava kada su ukrajinski vojni brodovi namerno ignorisali pravila o mirnom prolasku kroz teritorijalne vode Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Putin je nemačkoj kancelarki rekao da Kijev snosi punu odgovornost za situaciju u prolazu Kerč zbog stvaranja još jednog konflikta.

Povodom incidenta u Crnom moru oglasio se američki državni sekretar Majk Pompeo koji je ocenio da ruska zaplena tri broda ukrajinske mornarice predstavlja "opasnu eskalaciju i kršenje međunarodnog prava".

Pompeo je obe zemlje pozvao na uzdržanost, prenosi Rojters.

Oružane strane Ukrajine stavljene su u stanje najviše borbene gotovosti, nakon što je ruska obalska straža zaplenila ukrajinske brodove u Crnom moru, piše Ukrinform.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin izjavio je da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije i ne isključuje mogućnost da će Moskva nastaviti sa, kako je rekao, "agresivnim potezima i na kopnu i na moru".

Prema njegovim rečima, potezi Rusije "idu i protiv opšteg međunarodnog prava i protiv konvencije UN o pravu mora". Ističe da zarobljene mornare treba tretirati kao "ratne zarobljenike".

S druge strane, sedam članica Saveta bezbednosti UN glasale su protiv ruskog predloga da se sazove hitna sednica posvećena incidentu u Kerčkom moreuzu. 

Za sada nisu planirani kontakti predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, u vezi sa incidentom u moreuzu Kerč, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво