Vatreni susret ukrajinskih i ruskih brodova, Porošenko predlaže vanredne mere

Ratna mornarica Ukrajine saopštila je da su ruske specijalne snage otvorile paljbu na njena tri broda u Crnom moru i zaplenile ih. Moskva: Ukrajinska plovila nelegalno ušla u naše teritorijalne vode. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko najavljuje vanredno stanje, o čemu će parlament da glasa na hitnoj sednici.

Nacionalni savet za bezbednost i odbranu predložio je predsedniku Ukrajine Petru Porošenku da proglasi vanredno stanje u zemlji na 60 dana, kaže sekretar Saveta Oleksander Turčunov, a prenosi Ukrinform.

Porošenko je prethodno izjavio da podržava uvođenje vanrednog stanja u zemlji i da će ta mera ojačati odbranu Ukrajine. Istakao je, međutim, da to ne znači uvođenje ratnog stanja.

Prema navodima agencije Unian, Porošenko je izričito napomenuo da vojska te zemlje neće preduzimati nikakve ofanzivne akcije.

U međuvremenu, predsednik Vrhovne rade Andrej Parubij saopštio je da je za 16 časova sazvao hitnu vanrednu sednicu parlamenta – "u skladu sa odlukom Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu i apelom predsednika Ukrajine".

Dve zemlje su ranije danas jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža pokušala da zaustavi tri broda ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Marijupolj.

Ruske snage su prvobitno ukrajinskim brodovima blokirale ulaz u Azovsko more, kroz Kerčki prolaz, tako što su postavile ogroman teretni brod ispod mosta koji prelazi preko tog moreuza.

Kako su preneli ruski mediji, iznad te oblasti patrolirala su dva aviona Su-25.

Zaplenjeni ukrajinski brodovi, ima ranjenih

Usledile su optužbe ukrajinske mornarice da je Rusiju otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogodila dva njena broda i ranila dva mornara.

Mornarica je potom na Fejsbuku saopštila da su se ruske specijalne snage iskrcale na tri njena broda i zaplenile ih, što je potvrdila i ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), prenosi Rojters.

FSB ističe da su ruske snage delovale jer su ukrajinska plovila nelegalno ušla u ruske teritorijalne vode ignorušući pozive da se zaustave, kao i da su brodovi "opasno manevrisali".

RIA Novosti citiraju FSB navodeći da su trojica ukrajnskih vojnika ranjena i da su medicinski zbrinuti.

FSB je prethodno naveo da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

"Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni", naveo je FSB u saopštenju.

Oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je na Fejsbuku napisala da je incident "tipičan za ukrajinsko ponašanje: provokacija, pritisak i optužba za agresiju", prenosi AP.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo, navodi britanska agencija.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво