Међусобне оптужбе Украјине и Русије због тензија у Азовском мору

Русија и Украјина оптужују се међусобно за кршење међународног права пошто је руска погранична обалска стража покушала безуспешно да заустави два артиљеријска ратна брода - оклопњаче, које су кружном путањом обилазили Крим на путу ка украјинској луци.

Инцидент на Црном мору одражава тензије које расту између Москве и Кијева око Азовског мора на чије воде обе државе полажу право, наводи Ројтерс.

Украјинска ратна морнарица саопштила је да је послала два мала артиљеријска брода и брод тегљач из луке у Одеси ка луци у Мариупољу, што захтева путовање Црним морем кроз Керчки пролаз у Азовско море.

У саопштењу је наведено да су бродови руске пограничне обалске страже покушали да зауставе малу флоту налетањем на тегљач и нанели му мању штету и да је тај инцидент показао да се Русија понаша агресивно и незаконито.

Руске агенције су, наводи Ројтерс, известиле да је руска Федерална служба безбедности оптужила Украјину да је није унапред обавестила о пловидби као и да су украјински бродови изводили опасне маневре са циљем да повећају тензије.

Кијев је, наводи британска агенција, негирао да није унапред дао обавештење.

Украјинска морнарица је саопштила да њена флота наставља путовање упркос свему.

Генерални директор кримских лука Алексеј Волков рекао је да је Керчки пролаз затворен за цивилну пловидбу из безбедносних разлога.

Спутњику је у ФСБ-у речено и да су подигнута два "Су 25".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво