Tereza Mej poručila poslanicima da imaju jasan izbor

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je poslanicima da imaju jasan izbor – ili da podrže njen sporazum o Bregzitu, ili da Evropsku uniju Velika Britanija napusti bez sporazuma, ili da Bregzita uopšte ne bude.

"Izbor je jasan – možemo da izađemo bez sporazuma, možemo rizikovati da Bregzita uopšte ne bude ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji dogovor koji se može postići", rekla je Tereza Mej, prenosi Rojters

Premijerka je poručila da vlada nastavlja da se priprema za opciju da iz Unije izađe bez sporazuma.

"Priznajem da imamo još jednu fazu pregovora sa Evropskim savetom i da sporazum, kada bude finalizovan... mora da se vrati u ovaj parlament", rekla je Tereza Mej poslanicima.

Dodala je i da deli zabrinutost onih koji veruju da se dogovor u okviru Bregzita o "nevidljivoj" granici na irskom ostrvu (backstop) "sudara" s britanskim suverenitetom, ali je istakla da je dogovor postignut s tim u vezi bolji u poređenju sa ranijim predlozima.

Poslanici će, ukazala je, morati da uzmu u obzir ishod glasanja britanskog naroda o istupanju iz EU kada budu glasali o konačnom sporazumu o Bregzitu. 

Premijerka Mej je naglasila da će Britanija napustiti Evropsku uniju 29. marta i da neće obustaviti proces istupanja, što znači, zaključila je, da će ispuniti svoje pravne obaveze o finansijskom "poravnanju" s tim blokom.

Prethodno je od jutros nekoliko ministara podnelo ostavke u znak protesta zbog sporazuma premijerke Mej sa Briselom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Tereza Mej je sinoć objavila da je, posle petočasovnog sastanka, obezbedila podršku vlade za sporazum.

Bi-Bi-Si navodi da su se, međutim, neki od ministara usprotivili sporazumu.

Evropska komisija i Velika Britanija postigle su u sredu dogovor o uslovima Člana 50 koji se odnosi na Sporazum o povlačenju, saopšteno je iz Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će u nedelju, 25. novembra, biti održan vanredni samit Evropske unije na kome ce biti finalizovan i formalizovan sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво