Amerikanci izlaze na birališta

Građani SAD danas glasaju. Biraju sve članove Predstavničkog doma Kongresa, trećinu senatora i 36 guvernera saveznih država. Očekuje se najveća izlaznost u poslednje tri decenije. Analitičari i medijske kuće i dalje se ne usuđuju da prognoziraju pobednika, ali mnogi te izbore vide kao referendum o politici Donalda Trampa.

Zbog različitih vremenskih zona prvi su na glasanje izašli stanovnici Vermonta. U ovoj saveznoj državi birališta su otvorena u pet časova ujutru po lokalnom vremenu, a sat i dva kasnije krenulo je glasanje i u većem delu američke istočne obale. 

Bi-Bi-Si navodi da će na većini biračkih mesta u SAD glasanje trajati 12 sati, a prva birališta će biti zatvorena u Kentakiju i Indijani, a potom i širom juga SAD, uključujući za ove izbore ključne savezne države Džordžiju i Floridu. 

Današnji izbori smtaraju se nekom vrstom referenduma o dvogodišnjem radu predsedenika Donalda Trampa u Beloj kući.

Trampova popularnost pala je na između 38 i 41 odsto birača na na nacionalnom nivou, što je najniži postotak u poslednje dve decenije. Međutim, Trampova podrška među tvrdim republikanskim biračima iznosi 85 odsto.

Ono što raduje obe stranke jeste velika izlaznost, barem uoči izbora, s obzirom na to da je već 32 miliona građana glasalo, ili putem pošte ili lično, u državama u kojima je dozvoljeno rano glasanje, a to je 11 miliona više u odnosu na 2014 godinu.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da demokrate imaju ozbiljnu šansu da osvoje Predstavnički dom, dok bi republikanci zadržali senat.

Međutim, nekadašnji dopisnik Politike iz Vašingtona Milan Mišić ukazuje da su prognozeri oprezni jer su se svi opekli 2016. prognozirajući sigurnu pobedu Hilari Klinton, koja je tada imala 70 odsto statističkih šansi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво