Iranci obeležavaju godišnjicu zauzimanja Ambasade SAD

Hiljade Iranaca okupilo se u Teheranu povodom obeležavanja godišnjice zauzimanja Ambasade SAD u toj zemlji 1979. godine, u trenutku kada Vašington obnavlja sankcije koje su Teheranu ranije bile ukinute u skladu sa nuklearnim sporazumom.

Na današnjem skupu u prestonici Irana, okupljeni Iranci su uzvikivali "Dole SAD" i "Smrt Izraelu", a državna televizija javlja da su slične demonstracije održane i u drugim gradovima u Iranu, prenosi AP.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je izjavio juče da SAD nisu uspele da očuvaju svoju dominaciju nad Iranom posle Islamske revolucije 1979. godine, kojom je svrgnut šah podržavan od strane Amerike, prenela je državna televizija.

Ubrzo nakon Islamske revolucije 1979, iranski studenti su upali u Ambasadu SAD u Teheranu uzevši za taoce 52 američka državljanina, koje su držali u zarobljeništvu 444 dana.

Inače, administracija predsednika SAD Donalda Trampa najavila je ponovno uvođenje sankcija protiv Irana na polju finansija, energetike i brodarstva, u drugoj turi kaznenih mera koje će biti vraćene na snagu nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 04. nov 2018, 11:24) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za Iran

Tako se cuva drzava od zapadnog zla.