Трампова филмска најава за санкције Ирану

Амерички председник Доналд Трамп на Твитеру је, филмским постером, најавио нове санкције Ирану, које ће на снагу ступити у понедељак. Администрација Барака Обаме је казнене мере према Техерану укинула после потписивања нуклеарног споразума 2015. године.

Администрација америчког председника Доналда Трампа најавила је да ће од понедељка поново увести све санкције Ирану које су раније биле укинуте, поручили су државни секретар Мајк Помпео и министар финансија Стивен Мнучин.

Санкције које ће од понедељка поново ступити на снагу тичу се транспортног, финансијског и енергетског сектора.

Оне представљају други пакет санкција од када се Трамп повукао из нуклеарног споразума са Ираном у мају ове године, преноси АП.

САД најављују да ће се кажњавати и државе које не престану са увозом иранске нафте, као и стране компаније које раде са иранским компанијама на тзв. "црној листи".

Осам, за сада неименованих земаља, биће изузете и биће им омогућен привремени увоз иранске нафте без америчких санкција.

Према речима Помпеа и Мнучина, санкције ће важити све док Иран не престане да подржава тероризам, повуче се из Сирије и потпуно обустави свој програм развоја нуклеарног оружја и балистичких ракета.

На одлуку САД да поново уведу санкције, Иран је саопштио да због тога није забринут.

"Америка неће моћи да спроведе никакве мере против наше велике и храбре земље. Ми имамо знање и способност да водимо економске послове земље", саопштио је портпарол иранског министарства спољних послова Бахрам Касеми на државној телевизији, јавио је Ројтерс.

Европска унија, Француска, Немачка и Велика Британија су у заједничком саопштењу поручиле да жале због одлуке Вашингтона да поново уведе санкције Ирану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво