Tramp: Objavite snimke o Kašogiju, ako uopšte postoje

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da SAD traže od Turske audio i video-snimke u vezi sa nestalim saudijskim novinarom Džamalom Kašogijem "ako uopšte postoje".

Istovremeno, Tramp je Saudijsku Arabiju nazvao važnim saveznikom, istakavši da je ta zemlja značajan kupac američkog vojnog izvoza, prenosi AP.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok saudijski zvaničnici to negiraju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u sredu da SAD veoma ozbiljno doživljavaju nestanak saudijskog novinara.

Nakon susreta s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Pompeo je preneo da mu je Erdogan rekao da su Saudijci sarađivali u istrazi i da će razmeniti informacije.

Pompeo je istakao da SAD i Saudijska Arabija imaju važne veze, uključujući suprotstavljanje Iranu.

Međutim, kako je naveo, ako je neka država umešana u aktivnost koja nije zakonita, to je neprihvatljivo.

Kašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski forenzički tim početkom nedelje je pretražio zgradu konzulata gde je Kašogi poslednji put viđen, i kako su naveli, pronašli su više dokaza koji ukazuju da je novinar ubijen.

Vašington post je danas objavio poslednju kolumnu koju im je Kašogi dostavio pre nestanka, a u kojoj je poručio da je vladama na Bliskom Istoku "data sloboda da sve više ućutkuju medije". 

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 18. okt 2018, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

nbbbbb

Vidi se da SAD funkcionišu po principu ako dovoljno platiš možeš da radiš šta hočeš.Presušiće i taj naštampani dolar a onda će sve doći na svoje.Svi znaju da su likvidirali dotičnog novinara ali se sada prave blesavi u stilu nema dokaza.Neka Saudijci dokažu da je novinar izašao iz konzulata, postoje kamere.Neka pokažu oni snimak na kojem se vidi da novinar izlazi iz konzulata.Naravno to ne mogu da pokažu jer nije ni izašao.Obzirom da nije izašao a nema ga ni u konzulatu znači da je likvidiran.

(četvrtak, 18. okt 2018, 09:23) - anonymous [neregistrovani]

Лова, бато, а не закони

Ето како функционише америка - дај им лову и онда ради шта хоћеш. Попут Израела, Саудијске Арабије....Ко шиша законе, морал, људскост. То треба да нам буде светски "лидер"?!?!?