"Вашингтон пост" објавио Кашогијеву последњу колумну

Амерички лист "Вашингтон пост" објавио је колумну несталог саудијског новинара и писца Џамала Кашогија, у којој је поручио да је владама на Блиском Истоку дата слобода да све више ућуткују медије.

Лист је Кашогијеву колумну назвао "вероватно његовом последњом", а објављена је 16 дана posle његовог за сада необјашњеног нестанка у саудијском конзулату у Истанбулу, 2. октобра.

У колумни насловљеној "Оно што је потребно арапском свету је слобода изражавања", Кашоги се осврнуо на хапшење истакнутог писца који је говорио против владе у Ријаду и на инцидент у Египту, када је тамошња влада преузела контролу над једним новинама.

"Оваква дела са собом више не носе осуду међународне заједнице. Уместо тога, оваква дела изазивају осуде које прати тишина. Као резултат тога, арапским владама дата је слобода да све више ућуткују медије", поручио је Кашоги у својој колумни, преноси АП.

Кашоги се осврнуо и на праксу блискоисточних влада да блокирају приступ интернету, како би у великој мери контролисали информације доступне њиховим грађанима.

"Арапски свет се суочава са сопственом верзијом Гвоздене завесе, коју су увели не само спољни актери, већ и унутрашње силе које се боре за моћ", наводи се у колумни, достављеној Вашингтон посту дан након Кашогијевог нестанка.

Кључно је, сматра Кашоги, да арапски гласови имају платформу са које се могу чути.

"Патимо од сиромаштва, лошег вођења и јадног образовања. Кроз стварање независног међународног форума, издвојеног од утицаја националистичких влада које сеју мржњу кроз пропаганду, обични људи у арапском свету били би у могућности да се позабаве проблемима са којима се њихова друштва суочавају", написао је Кашоги.

Вашингтон пост је првобитно имао жељу да колумну објави након што се Кашоги поново појави, међутим, једна од уредница листа, Карен Атија, поручила је у свом коментару да схвата да се Кашоги неће појавити.

"Ова колумна савршено осликава његову (Кашогијеву) страст и посвећеност слободи арапског света. Слободи, за коју је изгледа дао живот", поручила је Атија.

Кашоги је нестао у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра. Турске власти сматрају да је убијен, а Ријад демантује такве оптужбе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво