Mej: Sporazum između Britanije i EU ostvariv

Britanska premijerka Tereza Mej naglasila je da London i Brisel nemaju udaljene stavove u pregovorima o Bregzitu i da je sporazum ostvariv.

Obraćajući se poslanicima Britanskog parlamenta, Mejova je rekla da je obris sporazuma jasan u većini područja, ali da raskorak postoji po pitanju irske granice.

Britanija odbacuje predlog EU da Severna Irska ostane u carinskoj uniji unutar evropskog bloka, preneo je AP.

Mejova je rekla da je to neprihvatljivo, ali da dve strane sada razgovaraju o širem britanskom carinskom rešenju po kome bi cela Britanija ostala u carinskom partnerstvu sa EU.

Glavni kamen spoticanja je insistiranje Britanije da takvo rešenje mora biti privremeno.

Mejova je navela da Britanija i EU ne treba da dozvole da neslaganje oko irske granice ostavi dve strane bez sporazuma o Bregzitu, preneo je Rojters.

"Mi ne možemo da dozvolimo da neslaganje ugrozi prospekte dobrog sporazuma i ostavi nas bez dogovora, što niko ne želi", izjavila je Tereza Mej.

Ranije danas, portparol Mejove, Džejms Slek, rekao je da su pregovori o Bregzitu u škripcu, jer Evropska unija nastavlja da insistira na mogućnosti uspostavljanja carinske granice uz Irsko more.

Sa druge strane, šef britanske diplomatije Sajmon Kovini veruje da premijerka Mej želi dogovor i razume kompleksnu politiku u Severnoj Irskoj.

"Zato se i obavezala ranije da neće ponovo biti fizičke granice na irskom ostrvu, jer zna koliko bi to imalo negativne posledice po odnose", napominje Kovini.

Opciji da samo severna Irska ostane u carinskoj zoni sa EU oštro se protivi partija irskih unionista koja obezbeđuje većinu u kabinetu Tereze Mej. Izbeći fizičku granicu i sprovesti odluku o Bregzitu za sada je jednačina bez rešenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво