"Преговори о Брегзиту у шкрипцу због царинске границе"

Портпарол британске премијерке Терезе Меј, Џејмс Слек, изјавио је да су преговори о Брегзиту у шкрипцу јер Европска унија наставља да инсистира на могућности успостављања царинске границе уз Ирско море. Секретар спољних послова Велике Британије Џереми Хант каже да и даље постоје отворена питања око договора о Брегзиту.

Џејмс Слек је рекао да Мејова не може да прихвати предлог ЕУ да Северна Ирска остане у царинској унији европског блока како би се избегла тврда граница између Северне Ирске и чланице ЕУ Републике Ирске, пренео је АП.

Британија је саопштила да ће само прихватити тај план уколико је привремен и не подразумева да Северна Ирска буде трајно изван остатка Велике Британије што се тиче царинских договора.

Слек је рекао да је британска влада и даље уверена да ће споразум бити постигнут ове јесени, пре него што Британија напусти европски блок. 

Према његовим речима, преговори се још увек одвијају пред самит ЕУ, који ће бити одржан у среду.

Секретар спољних послова Велике Британије Џереми Хант каже да и даље постоје отворена питања око договора о Брегзиту, али и оценио да је уз добру вољу могуће постићи договор који ће задовољити све стране. 

Хант је, приликом доласка на састанак министра спољних послова ЕУ у Луксембургу, оценио да и даље постоје компликована питања која морају да се превазиђу како би се постигао договор о изласку Велике Британије из ЕУ.

"Ово јесте тежак период, али нећемо заборавити да је велики прогрес већ направљен. Постоји једно или два отворена питања и надам се да ћемо постићи договор. Да ли ће то бити ове недеље или не – толико не знам, али сви се труде", поручио је британски функционер.

Грађанима Велике Британије поручио је да премијерка Тереза Меј неће потписати договор о Брегзиту, који није у складу са резултатима референдума о изласку Велике Британије из ЕУ, али и додао да верује да је "на тој бази" могуће наћи и договор који ће бити одговарајући и за ЕУ и њене чланице.

Као пример добре и неопходне сарадње између Велике Британије и ЕУ, Хант је навео подршку коју је Британија добила од својих европских партнера приликом постизања договора о санкционисању коришћења хемијског оружја које се, према његовим речима, први пут у историји Велике Британије, ове године догодило на њеној територији.

Меркел: Одлазак Британије из ЕУ на уређен начин, али не по сваку цену

У међувремену, немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да Берлин жели одлазак Лондона из Европске уније 29. марта на уређен начин, али не по сваку цену.

Навела је да се нада са ће ЕУ и британска влада постићи споразум о Брегзиту, али да у овом тренутку то поново изгледа тешко.

На конференцији немачких извозника Меркелова је рекла да "се не сме дозволити да јединствено тржиште, које је стварно конурентна предност ЕУ, буде уништено таквим повлачењем".

Немачка канцеларка је додала да споразум "захтева финесе", пренео је АП.

"Уколико не успе ове недеље, морамо да наставимо да преговарамо, то је јасно, али време притиска", навела је Меркелова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи