Iz Libana se od početka godine kući vratilo 50.000 Sirijaca

Od početka godine iz Libana se kući vratilo 50.000 Sirijaca, a broj povratnika bi za godinu dana mogao da dostigne 200.000 ukoliko Sirijci nastave da se vraćaju ovim tempom, rekao je visoki libanski zvaničnik.

Načelnik direktorata za Generalnu bezbednost Abas Ibrahim rekao je za Rojters da je njegova bezbednosna agencija organizovala povratak 25.000 Sirijaca u saradnji sa Damaskom.

Još 25.000 sirijskih izbeglica se kući vratilo u sopstvenoj organizaciji, navodi britanska agencija.

Poručivši da Liban ne može da primi broj izbeglica koji je jednak četvrtini libanskog stanovništva, političari te zemlje pozivaju sirijske izbeglice da se vrate kući u trenutku kada sirijski predsednik Bašar el Asad vraća pod kontrolu svoje vlade veći deo zemlje.

Ibrahim sarađuje sa Damaskom u cilju povratka hiljada Sirijaca koji žele da se vrate kući, pri čemu se njihova imena prvo šalju Damasku na odobrenje.

Svako koga sirijske vlasti gone obaveštava se o tome, tako da može da odluči da li će ostati u Libanu ili će se vratiti u Siriju da "reguliše stvari".

Ibrahim očekuje da se proces povratka ubrza kada bude rešena subdina provincije Idlib, koju u rukama drže pobunjenici, ističući da mnogi mladi Sirijci ne žele da se vrate u svoju zemlju iz straha da ne budu mobilisani za bitku u Idlibu.

"Kad više ne bude velikih vojnih bitaka u Siriji, mnogi mladi muškarci će se vratiti", zaključio je Ibrahim, dodavši da su povratnici šest meseci oslobođeni vojne službe "dok ne organizuju stvari".

Sirijski sukob, koji je izbio 2011. godine, doneo je 5,6 miliona izbeglica Bliskom istoku.

Visoki komesar za izbeglice Filipo Grandi rekao je, tokom posete Bejrutu prošlog meseca, da su izbeglice zabrinute zbog pitanja među kojima su nedostatak infrastrukture i strah od odmazde i vojne mobilizacije.

Grandi je tada zaključio da bi UNHCR trebalo da bude prisutan u oblastima u koje se Sirijci vraćaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво